Молдова долучилася до 4-х пакетів санкцій ЄС проти Росії – глава МЗС

Кишинів. 15 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Віцепрем’єр, міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску заявив, що Кишинів долучається до санкцій Євросоюзу проти РФ з урахуванням впливу на економіку країни.

“Молдова підтримала більшість заяв і санкцій Євросоюзу, які стосуються російської агресії в Україні”, – сказав він на пресконференції в середу.

За словами Попеску, перш ніж вдатися до якихось дій у цьому напрямі, Кишинів проаналізує вплив цих дій на економіку країни.

“Наша головна мета – зберегти стабільність і безпеку Молдови. Приєднання до санкцій здійснюється лише після ретельного аналізу з боку відповідних відомств. До теперішнього часу було шість пакетів санкцій з боку ЄС проти РФ. Ми долучилися до чотирьох із них”, – сказав Попеску.

Водночас він категорично спростував твердження про те, що рішення про приєднання Молдови до санкцій проти РФ блокує міністр сільського господарства і харчової промисловості республіки Володимир Боля, який побоюється втрати російського ринку молдовськими сільгоспвиробниками.

“Ми ухвалюємо колегіальні рішення. Держустанови аналізують ситуацію, вносять пропозиції. При приєднанні до санкцій ми прагнемо мінімізувати наслідки для економіки Молдови. Так було в енергетиці, так відбувається і з експортом сільгосппродукції. Ми підписали угоду про вільну торгівлю з країнами EFTA, проводимо переговори про підписання нової угоди з Туреччиною, готуємося підписати з Єгиптом, відкрили посольство в Індії. Усі ці дії зроблено, щоб розширити географію експорту сільгосппродукції, щоб виробники не страждали”, – зазначив Попеску.

Напередодні посол ЄС у Молдові Яніс Мажейкс заявив, що Євросоюз розраховує на те, що країна поступово долучатиметься до санкцій проти РФ.

“Ми сподіваємося, що цей відсоток збільшуватиметься. Ми дивимося на Республіку Молдова як на майбутнього члена Євросоюзу. Тому нам важливо те, як впроваджуються законодавство і регламенти ЄС, зокрема приєднання до санкцій. Санкції – це теж прояв наших цінностей”, – сказав Мажейкс.

administrator

Related Articles