ВВП Німеччини продовжить зниження в IV кварталі – Бундесбанк

Берлін. 20 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Економіка ФРН продовжить зниження в четвертому кварталі 2023 року, хоча на початку 2024 року можна очікувати відновлення, прогнозує ЦБ країни.

“Німецька економіка продовжує рухатися неспокійними економічними водами”, – йдеться в щомісячному звіті Бундесбанку.

ВВП Німеччини в третьому кварталі зменшився на 0,1% порівняно з попередніми трьома місяцями, згідно з попередніми розрахунками Федерального статистичного агентства країни. Остаточні дані буде опубліковано 24 листопада.

Якщо зниження триватиме два квартали поспіль, це означатиме рецесію в економіці, зазначає MarketWatch.

Промислова база країни залишається слабкою через низький зовнішній попит, і вона продовжує відчувати шок від високих цін на енергоносії, зазначається в повідомленні ЦБ. У третьому кварталі приватні інвестиції скоротилися через підвищення процентних ставок Європейським центральним банком, тоді як виробництво різко впало в таких секторах, як автомобілебудування, яке раніше надавало підтримку економіці.

Але Бундесбанк бачить попередні ознаки повільного поліпшення ситуації на початку наступного року. Зокрема підвищення заробітної плати та послаблення інфляції мають поступово поліпшити споживчі настрої.

“Навіть якщо приватні домогосподарства зберігатимуть обережність у своїх витратах певний час, вони, ймовірно, знову поступово збільшуватимуть реальне споживання”, – йдеться в доповіді.

administrator

Related Articles