Парламент Болгарії проголосував за додаткову військову допомогу Україні

(оновлена)

Київ. 8 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Парламент Болгарії подолав вето президента на угоду про постачання Україні старих бронетранспортерів (БТР), ратифіковану парламентом раніше, повідомляє Тhe Sofia Globe.

“Національні збори Болгарії 8 грудня проголосували за скасування вето президента Румена Радева на угоду між Міністерством внутрішніх справ Болгарії та Міністерством оборони України про постачання Болгарією старих БТР в Україну, ратифіковану парламентом минулого місяця”, – ідеться в повідомленні видання.

Пропозицію щодо подолання вето було ухвалено 161 голосом “за”, 55 “проти”.

Угода передбачає, що Болгарія поставить БТРи й наявне озброєння, а також запасні частини. Машини були придбані в 1980-х роках і простояли законсервованими кілька десятиліть.

Крім цього, Народні збори Болгарії 8 грудня переважною більшістю голосів (145 – “за”, 55 – “проти”) проголосували за надання додаткової військової допомоги Україні, можливість використання болгарського повітряного простору для навчання українських пілотів F-16, а також за дозвіл обмеженій кількості українських військовослужбовців на транзит або перебування в Болгарії для навчання.

Додаткова військова допомога полягатиме в тому, що Болгарія надасть Україні несправні, застарілі й надлишкові ракети для протиповітряної оборони. Військова допомога передбачає також дозвіл українським піхотним або механізованим ротам чисельністю до 160 осіб на рік проходити транзитом або перебувати в Болгарії для навчання.

Джерела: sofiaglobe.com/2023/12/08/bulgarias-parliament-votes-additional-military… ukraine-possibility-of-air-space-for-f-16-training/

sofiaglobe.com/2023/12/08/bulgarian-mps-overturns-presiden

administrator

Related Articles