НКРЕКП встановила на 2024 р. тариф "Укренерго" на диспетчеризацію е/е в розмірі 104,57 грн/МВт-год

Київ. 11 грудня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), встановила на 2024 рік тариф НЕК “Укренерго” на диспетчеризацію в розмірі 104,57 грн/МВт-год.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні регулятора в суботу.

Як повідомлялося, на засіданні 16 листопада тариф на диспетчеризацію було схвалено на рівні 100,37 грн/МВт-год.

До кінця 2023 року тариф на диспетчеризацію становитиме 95,54 грн/МВт-год.

Отже, тариф підвищено на 9,5%.

За розрахунками НКРЕКП, витрати “Укренерго” на допоміжні послуги мають становити 14,19 млрд грн, на погашення кредитів – 1,5 млрд грн, на послуги адміністратора розрахунків – 45,77 млн грн, комерційний облік – 22,66 млн грн, зарплату – 762,57 млн грн.

У проєкті, який було схвалено 16 листопада, ці показники були такими: витрати “Укренерго” на допоміжні послуги 14,19 млрд грн, на погашення кредитів – 1,6 млрд грн, на послуги адміністратора розрахунків – 41,29 млн грн, комерційний облік – 17,68 млн грн, на зарплату – 719 млн грн.

Крім того, у схваленому проєкті було закладено коригування витрат на рівні 2 млрд грн, в ухваленому – понад 3 млрд грн.

Таким чином, тариф в остаточному варіанті виявився вищим, зокрема за рахунок збільшення низки видатків.

Голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький на засіданні зазначив, що компанія підтримує розглянутий варіант тарифу на диспетчеризацію.

Як повідомлялося, виступаючи на листопадовому засіданні регулятора під час схвалення проєкту тарифу, член правління НЕК Олег Скрипник зазначив, що компанія традиційно недоотримує обґрунтовані доходи в тарифах для покриття витрат на діяльність адміністратора розрахунків і комерційний облік з огляду на їхній фактичний рівень і чисельність задіяного в цих функціях персоналу.

administrator

Related Articles