Рада схвалила в 1-му читанні можливість "єОселі" та іншої іпотеки для власників житлового сертифіката

Київ. 11 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Верховна Рада в суботу 240 голосами ухвалила в першому читанні законопроєкт 10208, який знімає 5-річну заборону на відчуження нерухомості, придбаної з використанням виданого в рамках “єВідновлення” житлового сертифіката за знищене майно, і тим самим дає змогу власникові такого сертифіката залучати іпотечне кредитування.

“Цим документом врегульовується питання передання придбаного будинку в іпотеку, а також залучення кредитних коштів для покриття витрат, що не покриваються сертифікатом. Таким чином, більше людей зможуть скористатися програмою “єВідновлення”, – прокоментував рішення Ради прем’єр-міністр Денис Шмигаль у телеграм.

Він нагадав, що наразі в системі “Дія” згенеровано вже понад тисячу житлових сертифікатів на суму 2,3 млрд грн, і вже незабаром люди зможуть їх використати.

Голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк, презентуючи законопроєкт у Раді, додала, що на сьогодні вже понад 40 тисяч заяв на компенсацію на невеликі ремонти до 200 тис. грн у межах “єВідновлення” вже задоволено, і розпочинається активна програма з видачі житлових сертифікатів тим громадянам, у яких зруйновано житло.

“Як пілотний проєкт обрано місто Мелітополь для того, щоб компенсувати людям зруйноване житло, яке перебуває на тимчасово окупованих територіях”, – уточнила вона.

За її даними, станом на сьогодні через систему “Дія” подано 560 тисяч інформаційних повідомлень, що стосуються тих громадян, які мають проблеми зі своїм житлом. Найбільш постраждалі області – це Донецька, Харківська та Київська, де понад 40 млн кв. м пошкодженого та зруйнованого житла.

“(Люди) самостійно обирають населений пункт, де вони хочуть мати нове житло, … який це буде тип житла, чи буде це вторинне житло, чи це буде інвестування в первинну нерухомість. І саме цим законопроєктом ми даємо можливість людям, які за зруйноване житло отримали житлові сертифікати, активно їх використовувати в державних іпотечних програмах, наприклад, тій самій програмі “єОселя”, якою сьогодні скористалися на пільгових умовах понад 5 тисяч наших громадян”, – зазначила Шуляк.

Джерело: https://t.me/Denys_Smyhal/6639

https://www.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/8233.html

administrator

Related Articles