НБУ продав міськраді Білоцерківську ТЕЦ, відсуджену за борги у банку "Фінанси та Кредит" бізнесмена Жеваго

Київ. 13 грудня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Національний банк України (НБУ) уклав угоду про продаж Білоцерківській міській територіальній громаді переданого йому в іпотеку майна ПрАТ “Білоцерківська теплоцентраль” за кредитами рефінансування банку “Фінанси та Кредит” Костянтина Жеваго.

Як зазначено в повідомленні НБУ на сайті, ціна угоди становила 298,56 млн грн, 4 грудня кошти надійшли на його рахунок.

При цьому уточнили, що ціну іпотечного майна БТЕЦ визначено незалежним суб’єктом оціночної діяльності ТОВ “Європейський центр консалтингу та оцінки”, а звіт про оцінку підтверджено позитивними рецензіями ГО “Всеукраїнська спілка оцінювачів землі” та Фонду держмайна.

НБУ уточнює, що рішення про підписання угоди про продаж БТЕЦ було затверджено рішенням його правління 28 листопада 2023 року, саму угоду підписано 30 листопада, а 6 грудня 2023 року активи було передано новому власнику.

Там також зазначили, що раніше до НБУ надійшло звернення Кабінету Міністрів, Міністерства економіки, Київської обласної військової адміністрації та Білоцерківської міськради з проханням продати передане в іпотеку майно ТЕЦ.

Водночас у банку зазначили, що Північний апеляційний госпсуд 21 листопада 2023 року задовольнив апеляційну скаргу НБУ і скасував постанову Госпсуду міста Києва від 3 жовтня 2023 року, що забороняла Білоцерківській міськраді та її органам вчиняти дії з придбання майна ТЕЦ. Позов було подано одним із акціонерів ТЕЦ компанією Mulready Ventures Limited, яку пов’язують із Жеваго, додали в НБУ. Там нагадали, що на іпотечне майно Білоцерківської ТЕЦ було звернено стягнення НБУ в рахунок погашення заборгованості АТ "Банк Фінанси та Кредит", що виникла внаслідок невиконання ним зобов’язань за кредитом рефінансування, залученим у 2015 році під заставу майна ТЕЦ. "Національний банк у 2016 році звернувся до суду з метою звернення стягнення на заставне майно шляхом його примусового продажу в рамках процедури виконавчого провадження. Наразі судовий розгляд справи триває, проте немає рішення суду, яке набрало законної сили. Водночас стаття 38 закону України "Про іпотеку" дозволяє врегулювати питання погашення боргу в позасудовому порядку", – пояснили в НБУ. Там акцентували увагу на тому, що Нацбанк скористався цим правом, щоб допомогти громаді м. Біла Церква "не лише пройти опалювальний сезон, а й далі стабільно забезпечувати місто теплом". На сьогодні, за даними НБУ, залишок заборгованості визнаного неплатоспроможним у 2015 році банку "Фінанси та Кредит" перед НБУ за кредитами рефінансування становить 5,9 млрд грн.

administrator

Related Articles