Обсяг зобов'язань партнерів до Фонду підтримки енергетики України за першу половину грудня зріс майже на 20% – Міненерго

Київ. 13 грудня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Загальний обсяг зобов’язань спонсорів до Фонду підтримки енергетики України за перші два тижні грудня зріс майже на 20% і досяг EUR390 млн, випливає з повідомлення Міністерства енергетики.

Як наголошується в його релізі в середу, останніми тижнями грантові внески до Фонду надійшли від Швейцарії, Бельгії, Німеччини та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Крім того, внески на суму понад EUR16 млн анонсувала Велика Британія і на загальну суму понад EUR33 млн – Німеччина. Також угоду із Секретаріатом Енергетичного співтовариства про черговий грантовий внесок до фонду на суму майже EUR7 млн уклала Данія.

У Міненерго зазначили, що на рахунок фонду фактично перераховано EUR229 млн від 18 спонсорів державного та приватного секторів із різних держав. Решта сум – анонсовані та формалізовані внески, надходження яких очікується найближчим часом.

У межах фонду вже укладено контракти про закупівлю обладнання та необхідних матеріалів для українських енергокомпаній на суму майже EUR114 млн.

Як повідомлялося, за даними Міненерго на кінець листопада, загальна сума зобов’язань за вкладами від спонсорів до фонду перевищила EUR329 млн, із них на його рахунок фактично перераховано майже EUR192 млн від 15 спонсорів. У період із 1 січня до 27 листопада 2023 року в межах фонду укладено 132 угоди про закупівлю енергетичного обладнання, пального та матеріалів на загальну суму майже EUR100 млн.

Фонд підтримки енергетики України було створено при Секретаріаті Енергоспівтовариства навесні 2022 року для акумулювання фінансової підтримки урядів, міжнародних фінансових організацій, а також приватних донорів українському енергетичному сектору.

administrator

Related Articles