Як жителі можуть впливати на антикорупційний порядок денний в локальних громадах?

Корупція — одна з найбільших загроз для кожної з громад, що підриває довіру мешканців до влади, породжує конфлікти, порушує справедливість і гальмує соціально-економічний розвиток. Навіть у складних обставинах сьогодення необхідно формувати антикорупційний порядок денний, залучаючи громадськість. У контексті реформ важливо не лише створювати умови для розвитку громад, а й забезпечувати постійну підтримку там, де місцевій владі може не вистачати експертизи та знань. Саме тому надзвичайно актуально сьогодні надати громадам консультаційну підтримку щодо розбудови антикорупційної системи.

Для практичного обговорення та напрацювання рекомендацій щодо формування антикорупційного порядку денного в громадах із залученням громадськості 19 червня о 12:00 відбудеться експертна онлайн-дискусія «Як жителі можуть впливати на антикорупційний порядок денний в локальних громадах?».

Мета заходу:

  • обговорити можливості та форми участі жителів локальних громад у плануванні й впровадженні антикорупційних заходів і сервісів;
  • висвітлити підходи щодо розробки антикорупційних програм, сфокусуватися на практиках локальних громад та ОВА в залученні громадян до формування й обговорення антикорупційних програм та інших антикорупційних рішень (проблеми, виклики й можливості взаємодії);
  • висвітлити практики діяльності платформ прозорості та підзвітності, що створені при ОВА;
  • на основі експертних обговорень напрацювати експертні поради щодо залучення жителів у формування та реалізацію антикорупційної політики в громадах.

Модераторки дискусії — Ірина Гайдучик, регіональна координаторка Мережі UPLAN на Волині, виконавча директорка ГО «Волинський Інститут Права», та Ірина Куропась, регіональна координаторка Мережі UPLAN у Галичині, проєктна менеджерка Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини.

Спікери заходу:

  • Ольга Піскунова, експертка з протидії корупції Центру політико-правових реформ.
    Прозора громада — справа кожного: як впливати на антикорупційну політику місцевої ради?
  • Олег Вольський, міський голова Жовкви.
    Антикорупційна програма для громади: досвід Жовківської громади.
  • Андрій Найда, міський голова Калуша.
    Антикорупційна програма громади: від ідеї до результату.
  • Андрій Преподобний, експерт з оцінювання антикорупційних ризиків органів місцевого самоврядування ГО «Фундація інституційного розвитку».
    Розбудова доброчесного середовища в громаді.
  • Мирослава Примак, експертка ГО «Рівненський центр “Соціальне партнерство”».
    Посилення антикорупційних спроможностей громад: виклики та практики.
  • Тетяна Романова, керівниця Агенції міських ініціатив, експертка Громадського партнерства «За прозорість місцевих бюджетів», експертка із залучення громадян на місцевому рівні.
    Залучення мешканців до формування антикорупційного порядку денного.

Щоб долучитися до обговорення, потрібна попередня реєстрація. Напередодні заходу зареєстровані учасники отримають на електронну пошту, вказану в реєстраційній формі, посилання, за яким зможуть взяти участь в обговоренні.

Реєстрація відкрита до 17:00 18 червня.

Захід організовує Центр політико-правових реформ, ГО «Волинський Інститут Права», ГС «Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини» за участі експертів Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

administrator

Related Articles