НКРЕКП зобов'язала обленерго спрямовувати прибуток на пріоритетні у воєнний час напрями

Київ. 10 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), зобов’язала операторів системи розподілу (ОСР, обленерго), що перебувають на стимулюючому регулюванні, спрямовувати кошти від прибутку на регуляторну базу активів, яка не є джерелом інвестиційної програми, на пріоритетні напрями в умовах воєнного стану.

Своє рішення на засіданні в четвер регулятор закріпив постановою про внесення змін до постанови від 25 лютого 2022 року №332 "Про забезпечення стабільного функціонування ринку електричної енергії, у тому числі фінансового стану учасників ринку електричної енергії на період дії в Україні воєнного стану".

Відповідно до документа, ОСР мають спрямовувати кошти від прибутку на аварійне відновлення електромереж і створення аварійних запасів матеріалів і електроустаткування, покриття дефіциту коштів на фінансування пріоритетних операційних витрат, а також забезпечення тимчасового приєднання споживачів, зокрема, об’єктів критичної інфраструктури.

Як пояснюється в тексті постанови, підставою для її ухвалення є зміна структури споживання електроенергії, зокрема зниження обсягів розподілу е/е і неповна оплата споживачами послуг із розподілу е/е.

В Україні на умовах стимулюючого регулювання працюють 26 із 33 ОСР.

Джерело: https://www.nerc.gov.ua/storage/app/uploads/public/636/528/7de/6365287deade8155475777.pdf

administrator

Related Articles