МАГАТЕ найближчими тижнями направить місії на три активні АЕС і в зону ЧАЕС – Гроссі

Київ. 15 листопада. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) на запит України найближчими тижнями відправить місії з ядерної безпеки на три активні атомні електростанції в Україні – Південноукраїнську, Хмельницьку та Рівненську АЕС, а також до Чорнобильської зони, заявив його генеральний директор Рафаель Гроссі.

"Одразу після того, як я отримав останній запит від України, ми розробили конкретні пропозиції та розпочали підготовку матеріально-технічних деталей, і тепер ми готові незабаром розгорнути ці нові місії", – сказав Гроссі, слова якого наводяться в оновленні МАГАТЕ щодо України на його сайті в понеділок пізно ввечері.

За словами Гроссі, у той час, як світ зосереджений на нестабільній ситуації з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції, МАГАТЕ не повинно забувати про інші ядерні об’єкти, розташовані в країні, "яка перебуває в стані війни".

Гроссі зазначив, що попередньо кожна місія триватиме близько тижня, але за потреби за ними можуть відбутися інші.

Щодо ситуації на окупованій з 4 березня російськими загарбниками ЗАЕС, то за інформацією агентства, шість реакторів продовжують отримувати зовнішню електроенергію, необхідну для охолодження та інших важливих функцій ядерної безпеки, від єдиної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ.

Там уточнили, що чотири з шести реакторів ЗАЕС залишаються в режимі холодного зупину, два – в режимі гарячого зупину, щоб забезпечити парою станцію, а також опаленням жителів Енергодара.

Водночас у МАГАТЕ звернули увагу на протиріччя між українським та російським персоналом, який перебуває на станції після її окупації.

Як описують ситуацію в МАГАТЕ, минулого тижня український експлуатаційний персонал запропонував запустити реакторний блок №6 на низькій потужності для забезпечення більшого обсягу пари, але без виробництва електроенергії. Український регулятор схвалив цей запит, проте російська організація, що експлуатує, не дала дозволу, мотивувавши це ненадійним підключенням об’єкта до електромережі, тому блок залишається в режимі гарячого зупину.

"Український персонал виконує свої життєво важливі завдання під постійним тиском. Це може негативно вплинути на ядерну безпеку та захист і збільшити ризик ядерної аварії, і це має бути припинено. Ситуацію посилює те, що тепер вони також стикаються із суперечливими інструкціями щодо того, як керувати заводом", – прокоментував Гроссі.

Водночас в агентстві зазначили й інший фактор протиріч: за інформацією МАГАТЕ російський підрядник проводив модифікації системи фізичного захисту сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, (СВЯП), не дозволених компетентним українським органом.

Проте, команда МАГАТЕ підтвердила цілісність своїх пломб на СХВЯП і не виявила жодних проблем із гарантіями на цьому об’єкті.

Крім того, там зазначили, що у неділю 13 листопада, на ЗАЕС прибула колона з 24 вантажівок із підконтрольного Україні Запоріжжя з матеріалами та запчастинами, зокрема, хімікатами, електрокомпонентами та електрообігрівачами.

Загалом МАГАТЕ звернуло увагу, що останнім часом у районі ЗАЕС було відносно спокійно, зменшилися обстріли на території станції та в промисловій зоні поблизу міста Енергодар, проте припустили, що ситуація може змінитися будь-якої миті та "раптово прийняти новий небезпечний поворот".

"Зараз не час розслаблятися. Я продовжую рішучі зусилля щодо якнайшвидшого узгодження та впровадження зони ядерної безпеки навколо АЕС. Це залишається конче необхідним", – висловив переконання гендиректор агентства.

Як повідомлялося, МАГАТЕ під час останніх інспекцій у листопаді підтвердило відсутність незаявлених ядерних матеріалів на п’яти об’єктах України – Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут", в Інституті ядерних досліджень у Києві, на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті у Жовтих Водах, ВО "Південний машинобудівний завод" у Дніпрі та Південноукраїнській АЕС.

Як повідомлялося, в російському ЄДРЮО 3 жовтня за адресою в Москві було зареєстровано АТ "Експлуатуюча організація Запорізької АЕС" зі статутним капіталом 2 млрд рублів. Головна компанія зі 100% СК – держкорпорація "Росатом", гендиректор – Олег Романенко.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну відбулося кілька місій МАГАТЕ: у березні на Південноукраїнську АЕС, у квітні та травні – на початку червня на ЧАЕС після деокупації зони відчуження, у вересні на ЗАЕС.

У звіті про результати вересневого візиту ЗАЕС МАГАТЕ рекомендувало припинити обстріл території станції та її околиць та створити там зону ядерної безпеки та захисту навколо ЗАЕС.

Із часу окупації територія ЗАЕС була неодноразово обстріляна російськими загарбниками, що призводило до її повного знеструмлення та переходу на дизель-генератори. Україна також повідомляла про мінування периметра ЗАЕС, наявність великої кількості ворожої техніки та військових безпосередньо на її території.

Крім того, кілька разів Україна фіксувала прольоти російських ракет над іншими станціями.

administrator

Related Articles