Гроссі вважає реальними пропозиції щодо створення зони безпеки навколо ЗАЕС

Брюссель. 16 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі вважає здійсненними пропозиції агентства щодо встановлення зони безпеки навколо Запорізької АЕС.

"Я думаю, це цілком реалістично. Ми запропонували такий план дій, який можна здійснити", – відповів Гроссі на запитання журналіста про те, чи реально створити зону безпеки навколо ЗАЕС.

За його словами, МАГАТЕ не пропонувало Україні та Росії такого процесу зі створення зони безпеки, в якому брали б участь і інші організації, окрім МАГАТЕ, наприклад, миротворчі сили ООН, оскільки усвідомлювали, що такі варіанти "політично ускладнили б процес" встановлення зони безпеки навколо ЗАЕС.

"Ми адаптували пропозиції так, щоб вони були ґрунтувалися виключно на міркуваннях ядерної безпеки. Це, як на мене, було розумним кроком, оскільки Україна та Росія сказали, що вони готові працювати на таких умовах. Вони не сказали: "Забудьте про це, ми цього не можемо розглядати". Ніхто не сказав мені такого, і це дає мені надію", – наголосив Гроссі.

З 28 лютого 2022 року ЗАЕС перебуває під окупацією російських військ. Україна та світова спільнота неодноразово закликали агресора повернути контроль над ЗАЕС України.

ЗАЕС – найбільша в Європі за встановленою потужністю атомна станція, розташована в Енергодарі.

administrator

Related Articles