Голова МАГАТЕ вважає реальною зону ядерної безпеки навколо ЗАЕС, анонсує нову серію переговорів

(додано текст після 4-го абз.)

Київ. 16 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Зона безпеки навколо Запорізької атомної станції (ЗАЕС) у вужчому її розумінні як ядерної безпеки можлива і реалістична, проте назвати конкретні терміни її створення наразі неможливо, переговори тривають, повідомив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

"Я думаю, це (створення зони безпеки) цілком реально. Ми запропонували щось цілком здійсненне… Те, що ми пропонуємо, дуже просто: не стріляйте по станції, не стріляйте зі станції", – сказав він на пресконференції у Відні в середу.

Гроссі анонсував нову серію консультацій цього і наступного тижня.

Водночас він не міг назвати терміни, коли таку зону може бути створено, наголосивши лише, що її необхідно створити якомога швидше, оскільки ризики обстрілів і переривання зовнішнього енергопостачання станції зберігаються.

Голова МАГАТЕ нагадав, що точилися дебати про те, чи буде це повністю демілітаризована зона, чи можуть бути залучені "блакитні каски" ООН або "щось на кшталт цього", проте оскільки ці альтернативи політично дуже складні для реалізації пропозицію звузили до "суто ядерної безпеки".

За його словами, це було розумним кроком, оскільки ані Україна, ані РФ не відкинули такого підходу, що дає сподівання і "матеріал для роботи".

Гроссі наголосив, що не йдеться про "24-сторінкову угоду з додатками", а про просту домовленість, яка відображатиме волю і дуже серйозну політичну відданість обох сторін "припинити робити те, що все ще відбувається".

Голова агентства не надавав більше подробиць, пославшись на майбутні консультації і те, що переговори також включають військові аспекти.

"Я сказав би, що основні питання, які обговорюють, це питання, пов’язані з військовою технікою. І деякі пов’язані також з радіусом: ви можете собі уявити, що у двох країн, які воюють, різні цілі. І я думаю, вони не хочуть, щоб ці військові об’єкти були пошкоджені", – лише уточнив Гроссі.

Запорізька АЕС – найбільша атомна станція в Європі, має шість енергоблоків ВВЕР-1000. Наразі станція не виробляє електроенергії: 11 вересня було зупинено останній реактор.

З моменту окупації 4 березня територію ЗАЕС неодноразово обстрілювали російські загарбники, що призводило до її повного знеструмлення та переходу на дизель-генератори. Україна також повідомляла про мінування периметра ЗАЕС, наявність великої кількості ворожої техніки та військових безпосередньо на її території.

Крім того, кілька разів Україна фіксувала прольоти російських ракет над іншими станціями.

administrator

Related Articles