Європейське паливо пішло на український ринок завдяки швидким контрактам та вищій ціні закупівлі – СЕО "ОККО"

Київ. 17 листопада. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Українським мережам АЗС вдалося освоїти європейський ринок моторного палива після втрати російського та білоруського з початком повномасштабного вторгнення РФ завдяки пропозиції конкурентної ціни та швидких контрактів, зазначив СЕО групи компаній "ОККО" Василь Даниляк.

"Українські компанії зайшли не на свій ринок поставок, де давним-давно все було законтрактовано. Відповідно, вони могли перебивати ціною та швидкими контрактами. Незважаючи на неприйнятність ціни, ми почали контрактувати 100% можливих ресурсів у всіх куточках Європи", – сказав він на Київському міжнародному економічному форумі в четвер.

Водночас Даниляк зазначив, що такі рішення ухвалювали, зокрема, й емоційно, хоча не завжди вони були економічно виправданими.

Він пояснив, що європейські ланцюжки поставок значно довші за ті, які були зі східного та північного напрямків, коли "трубні поставки становили три-чотири дні, залізницею з найближчих білоруських заводів у середню нафтобазу паливо їхало максимум сім днів".

"А в Європі ланцюжок міг розтягнутися на два місяці або більше. Наприклад, ми купили в регіоні Амстердам-Антверпен досить недешевий ресурс. Логістика поставок складна: спочатку невеликими (через низький рівень Рейну) баржами до Німеччини, потім зливається у великі термінали, а потім ти чекаєш на вікна відвантажень, бо там черги. Отже, в середині квітня ми зробили передоплату, а остання партія надійшла, якщо не помиляюся, у жовтні", – описав ситуацію Даниляк.

Водночас він зазначив, що навіть якби компанія заздалегідь знала, яким складним буде постачання, то все одно, найімовірніше, уклала б цей контракт.

"Був такий дефіцит, що рішення було очевидним. Про те, що воно буде не дуже вигідним, тоді не думали", – запевнив СЕО "ОККО".

Він також наголосив, що зміна логістики нафтопродуктів із початком війни була найбільшим викликом не лише для "ОККО", а й для всієї галузі.

"Це був найбільший виклик у перший місяць війни, на якому сфокусувалися компанії. Весь ринок зіткнувся з тим, що одного дня обнулилися всі поставки, кожен зафіксував свої збитки на момент 24 лютого, хто мав попередні оплати, до кого товар не доїхав у великій кількості. Відповідно, усі почали переорієнтовуватися на західні поставки. І вже приблизно за три місяці, у червні, споживачі відчули суттєве поліпшення, а в липні все було так, ніби нічого і не відбувалося", – зазначив Даниляк.

Крім того, він висловив думку, що розосереджений бізнес має більшу гнучкість у кризових ситуаціях.

"Великі і в одному місці – це не завжди добре, хоча, можливо, ефективніше за затратами. Наш бізнес, де багато малого, виявився стійкішим до стресу, ніж, наприклад, металургійний, коли втрата двох ключових підприємств забрала відсотків сімдесят бізнесу", – аргументував він свою думку.

У зв’язку з цим Даниляк зазначив, що "ОККО" і надалі дотримуватиметься політики диверсифікації, що в принципі дозволяє сама суть бізнесу компанії.

Він також звернув увагу, що досвід війни навчить багато компаній суворо дотримуватися правил протипожежної безпеки відповідно до всіх вимог, на які певною мірою "раніше дивилися крізь пальці".

administrator

Related Articles