Організації водокористувачів офіційно внесено до Класифікатора форм господарювання – Держрибагентство

Київ. 18 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство економіки України 11 листопада наказом №4552 додало організації водокористувачів (ОВК) як юридичних осіб до Класифікатора організаційно-правових форм господарювання, що є наступним кроком у реформі систем меліорації, яку здійснює уряд України з 2021 року.

"Отже, шлях для формування організацій водокористувачів офіційно відкрито. Це початок нової історії розвитку гідротехнічної меліорації в Україні. Далі буде", – повідомило Державне агентство меліорації та рибного господарства України на сайті в п’ятницю.

Держрибагентство нагадало, що ОВК як юридичну особу створюють власники або користувачі земельних ділянок сільгосппризначення для використання й технічного обслуговування інженерної інфраструктури меліоративних систем. Мета – надання послуг із гідротехнічної меліорації земельних ділянок на території обслуговування ОВК.

Організація не має права виробляти якусь продукцію, надавати послуги та виконувати роботи, які не пов’язані із забезпеченням гідротехнічної меліорації, крім випадків виробництва та реалізації побічної продукції, доходи від реалізації якої використовують виключно для фінансування статутної діяльності організації. Організація створюється як непідприємницьке товариство.

Як повідомлялося, агентство повідомило про перші в країні установчі збори зі створення ОВК, що відбулися 3 листопада. У них взяли участь власники та користувачі земельних ділянок, що перебувають під зрошенням Інгулецької зрошувальної системи.

Кабінет Міністрів 27 серпня 2022 року затвердив модельний статут ОВП, який регламентує основні аспекти діяльності таких організацій: їхній правовий статус, права, обов’язки та відносини членів організації водокористувачів, порядок створення такої юридичної особи, органи управління ОВК та їхні повноваження, основні напрями діяльності, порядок ведення господарської діяльності та припинення ОВК.

Крім того, Кабмін 31 серпня 2022 року встановив порядок використання бюджетних коштів для надання держпідтримки ОВК, завдяки якій вони зможуть оформити у користування та в подальшому відновлювати державну і комунальну насосну інфраструктуру.

Джерело: https://www.facebook.com/dargua/posts/pfbid02EUZJn1Uh4JBUyWUrg5YrmVSCHJuMZHuuyoTP5wLsKex33awaXwnNsBiy1NJF1BQvl

administrator

Related Articles