Американський космічний корабель наблизився до Місяця

Київ. 21 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американський космічний корабель Orion у рамках тестового безпілотного польоту в понеділок наблизився до Місяця перед майбутнім її обльотом, повідомило NASA.

Наразі він перебуває за 19 тис. км від природного супутника Землі, здолавши за п’ять днів після запуску вже 376 тис. км.

У районі Зворотного боку Місяця, якого не видно з Землі, о 07:44 за часом Східного узбережжя США на кораблі на дві з половиною хвилини буде включений маршовий двигун. У цей момент Orion розміщуватиметься на висоті лише 130 км від поверхні природного супутника Землі. В результаті маневру корабель почне поступово віддалятися від Місяця. Ще одне включення двигуна передбачається 25 листопада для виходу на далеку ретроградну орбіту заввишки 64 тис. км від поверхні Місяця, де корабель пробуде шість днів.

Потім 5 грудня Orion здійснить іще один обліт Місяця на близькій відстані.

За даними NASA, орбіта польоту корабля над Місяцем проходитиме над районами посадки в минулому американських пілотованих Apollo 11, 12 і 14.

11 грудня Orion повинен буде приводнитися в Тихому океані біля берегів Каліфорнії.

На його борту розміщений манекен, датчики на якому мали вимірювати вплив польоту на майбутні екіпажі.

Запуск корабля здійснено 16 листопада надважкою ракетою-носієм Space Launch System (SLS) у рамках місії Artemis 1 ("Артеміда-1"). Ракета стартувала з Космічного центру імені Кеннеді у Флориді.

Тестовий політ має продемонструвати готовність ракети SLS і корабля Orion до виконання пілотованої місії.

Ракета-носій SLS, розроблена корпорацією Boeing, на сьогодні є найпотужнішою у світі. У базовій версії вона здатна виводити на орбіту 95 тонн корисного навантаження. Перспективні модифікації ракети-носія мають забезпечити збільшення вантажопідйомності до 130 тонн. За планом американського космічного агентства, в 2024 році планується здійснити місію Artemis 2, у рамках якої до Місяця вирушить екіпаж у складі чотирьох астронавтів. Пілотований корабель повинен буде здійснити обліт природного супутника Землі. У рамках місії Artemis 3, яка наразі планується в 2025 році, американські астронавти повинні будуть висадитися на поверхню Місяця.

Програму Artemis було оприлюднено у вересні 2020 року. Її головна мета – повернення американських астронавтів на Місячну поверхню через 53 роки після останньої місії, будівництво навколомісячної станції та підготовку умов для можливої колонізації Місяця в майбутньому.

administrator

Related Articles