ОГХК почав укладати контракти на постачання титанової сировини за кордон без посередників, але зіткнувся з проблемами

Київ. 21 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Державне ПрАТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" (ОДГХК), до управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), розпочав укладення контрактів на постачання титанової сировини на зовнішні ринки без посередників.

Згідно з пресрелізом компанії, лідер титанової галузі України вперше виходить на світовий ринок.

При цьому зазначається, що ОГХК не допускає потрапляння титанової сировини до країни-агресора.

"Жодного російського літака, жодної ворожої ракети не буде зроблено з українських матеріалів!", – наголосив в.о. голови правління Владислав Іткін, якого цитує пресслужба.

Керівництво ОГХК використовує всі можливості для збільшення потужності та прибутковості своїх підприємств. Це робиться за допомогою запровадження кращих управлінських практик та скасування можливості корупційних схем завдяки системним змінам. Сьогодні суспільство повністю очищене від посередницьких схем, які вимивали кошти на оборудках та залишали державі лише збитки, заявляють у компанії.

"ОГХК вперше у своїй історії вийшов на світовий ринок самостійним гравцем. І вже уклав контракт із американською компанією The Chemours, що входить до складу корпорації DuPont, про постачання 80 тис. тонн титанової сировини до США", – наголошується в пресрелізі.

Крім того, за період повномасштабного вторгнення колектив підприємства не припиняв своєї діяльності – незважаючи на небезпеку та пошкодження виробничих об’єктів через вибухи ворожих ракет.

Водночас російське вторгнення породило низку серйозних проблем, які позначилися і на діяльності ОГХК: зниження пропускної спроможності прикордонних переходів, зростання вартості логістики, стагнація ринків титаномісткої сировини, високі ціни на енергоносії в Європі. Як наслідок, іноземні контрагенти знизили обсяги закупівлі товару.

Ще одним викликом для суспільства стали атаки проросійського олігарха, ім’я якого у пресрелізі не зазначається.

"Завдяки рішенню судів йому вдалося позбавити ОГХК права на дослідження Селищанського родовища на користь своєї підсанкційної компанії (рішення Шостого апеляційного адміністративного суду від 8 грудня 2022 року). Дозвіл на використання цього родовища збільшив капіталізацію ОГХК як об’єкта приватизації на $54 млн. Але через судове рішення, до якого наше суспільство навіть не долучили, стратегічний актив держави перебуває під загрозою", – йдеться у пресрелізі.

Крім того, репутаційного удару компанії завдають також помилкові звинувачення у постачанні сировини до країни-агресора.

"Незважаючи на російську агресію та втрату контрактів на постачання продукції, нам вдалося в найкоротші терміни переорієнтувати напрямок збуту продукції на західні ринки. Наразі вже накопичено 20 тис. тонн ільменіту в польському порту Щецін. Ще 20 тисяч тонн перебувають у румунському порту Констанца". Однак доставити сировину компанії The Chemours наразі не вдалося – через те, що Державна служба експортного контролю не дозволяє експорту партії", – уточнюють у компанії.

Водночас Фонд держмайна 14 листопада 2022 року погодив контракт із The Chemours.

"Зараз менеджмент компанії у тісній кооперації з колективом та органами влади працює над вирішенням зазначених складнощів. Зокрема, вже готується звернення до Офісу президента України, Кабінету Міністрів, а також інших відомств із проханням посприяти новим перемогам ОГХК. Вони дозволять не лише позбавити агресора сировини", необхідної йому для війни проти нашої держави, а й принести значний прибуток бюджету", – резюмується у заяві.

ДП "Об’єднана гірничо-хімічна компанія" розпочало фактичну діяльність із серпня 2014 року, коли уряд України ухвалив рішення про передання йому в управління майнових комплексів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (ІГЗК, Житомирська) обл.). Раніше ці комбінати були в оренді у структури Фірташа. Потім підприємство було перетворено на ПАТ, а потім – у ПрАТ.

Уряд у серпні 2016 року вніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації у 2017 році. Її термін кілька разів відкладали, а конкурс двічі зривався.

ОГХК реалізує продукцію більш ніж у 30 країнах світу і є одним із найбільших у світі виробників титанової сировини, займаючи 4% світового ринку. Основними ринками збуту є ЄС, Китай, Туреччина, а також США та країни Африки. Компанія видобуває титанову руду.

administrator

Related Articles