Зеленський закликав країни-учасниці ПА НАТО визнати Росію державою-спонсором тероризму

Київ. 21 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент України Володимир Зеленський закликав країни-учасниці Парламентської асамблеї НАТО визнати Росію державою-спонсором тероризму та підготувати новий санкційний пакет проти неї.

"Росія зробила ставку на геноцидну політику – і тому нищить нашу енергетичну інфраструктуру. "Вбити" електрику, водо- і теплопостачання взимку – а це ціль Росії – це поставити життя мільйонів людей під пряму загрозу. Це рівнозначно застосуванню зброї масового знищення – абсолютний злочин", – сказав він, виступаючи у понеділок за допомогою відеозв’язку на сесії Асамблеї.

Тому, сказав Зеленський, "буде правильно, якщо ви у своїх парламентах визнаєте Росію державою-спонсором тероризму, як це зробили парламенти Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Чехії".

"Буде правильним, якщо ваші країни постійно посилюватимуть санкції проти Росії, яка стала повною протилежністю нашій з вами спільноті та найбільш антиєвропейською силою у світі. Саме постійне посилення санкцій не дасть змоги державі-терористу адаптуватися та знаходити нові шляхи забезпечення свого терору", – зазначив він.

Зеленський заявив про необхідність ухвалення нового, дев’ятого, санкційного пакета Євросоюзу та нових санкцій проти Росії за терор – "одразу після обмеження експортних цін на російські енергоресурси".

"Буде правильним, якщо ми виключимо ключовий терористичний задум Росії – і забезпечимо Україні повний захист неба. Коли російські ракети, іранські дрони та будь-які інші знаряддя терору не зможуть досягати призначених для них мішеней, Росії доведеться робити те, що потрібно нам з вами, а саме слідувати нашій Формулі миру", – сказав він.

Але для цього Україну, зазначив він, "потрібно забезпечити достатньою кількістю та якістю систем ППО та ПРО. Достатньою вагою оборонної та фінансової підтримки. Держава-терорист має бачити, що вона не має шансів".

Українська формула миру, озвучена Зеленським на саміті G-20, включає радіаційну та ядерну безпеку; продовольчу безпеку; енергетичну безпеку; звільнення всіх полонених та депортованих; виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності України та світового порядку; виведення російських військ та припинення бойових дій; повернення справедливості; протидію екоциду; недопущення ескалації; та останнє – фіксацію закінчення війни.

administrator

Related Articles