Погода в Україні не сприяє збиранню врожаю пізніх культур та розвитку посівів озимих – GrainTrade

Київ. 21 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У поточному сезоні погода в Україні не сприяла одержанню гарного врожаю, оскільки опади були дуже нерівномірними, низькі температури затримали розвиток посівів, а тривалі осінні дощі перешкоджали збиранню пізніх культур та сівбі озимих, повідомляється на сайті електронної зернової біржі GrainTrade у понеділок.

Біржа у повідомленні посилається на дані Інституту землеробства Національної академії аграрних наук України, згідно з якими нинішнього сезону відставання озимих у фазовому розвитку від усереднених показників становить 3-4 тижні.

"Від погодних умов залежатиме доля врожаю озимих культур у 2023 році. У оптимальні терміни (до 25 вересня) озимою пшеницею було засіяно лише 30% площ. Прогнозовані на наступні 7-10 днів опади у вигляді дощу та снігу з температурами -5… +5 градусів зупинять розвиток посівів та збирання кукурудзи, обмолоченої лише на 50% площ", – зазначається у повідомленні GrainTrade.

Вона також наводить дані Мінагрополітики, згідно з якими озимими в Україні зараз засіяно 4,4 млн га або 92% запланованих площ, зокрема пшеницею 3,7 млн га (93%), ячменем – 600 тис. га (89%), ріпаком – 1 млн га (104%).

Також організація зазначила, що в Аргентині посуха продовжує знижувати прогнози врожаю пшениці та затримувати сівбу сої та кукурудзи, а у Бразилії погодні умови сприяють формуванню гарного врожаю сої та кукурудзи на тлі збільшення площ сівби.

На Середньому Заході та Рівнинах у США зберігається холодна погода зі снігом, але наступного тижня температура підвищиться, що дозволить фермерам завершити збирання кукурудзи.

"Погіршення погодних умов у центрі росії та поволжі ускладнює збирання соняшнику, який обмолочений лише на 65% площ порівняно з 90-95% на цю дату в середньому. Станом на 10 листопада з 6,4 млн га (9,5 млн га минулого року) зібрано 11,6 млн тонн соняшнику з прогнозованих 16,35 млн т. Озимими культурами засіяно 17,5 млн га порівняно з 18,1 млн га минулого року внаслідок рясних дощів у центральних регіонах", – констатувала зернова біржа у повідомленні.

Як повідомлялося, Міністерство сільського господарства США (USDA) у листопадовому звіті зберегло прогноз експорту кукурудзи з України у 2022/2023 маркетинговому році (МР, липень-червень) на рівні 15,5 млн тонн, а прогноз її врожаю – 31,5 млн тонн .

Аналогічно відомство у звіті зберегло прогноз урожаю продовольчої пшениці в Україні у 2022/2023 МР на рівні 20,5 млн тонн, її експорту – 11 млн тонн, а внутрішнього споживання – 5,5 млн тонн.

administrator

Related Articles