ЄК має намір запровадити стелю ціни на газ на рівні орієнтовно $3000/тис. куб. м

(додано текст після 2-го абз.)

Київ. 22 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейська комісія пропонує встановити стелю ціни на газ на еталонному хабі регіону – голландській TTF на рівні орієнтовно $3000 за тисячу кубометрів (275 євро за МВт.год – $2922 за тисячу кубометрів за поточним курсом).

Іншою стелею ринкової ціни в Європі може стати індикативна ціна імпорту СПГ, повідомляється у пресрелізі ЄК.

Комісія пропонує інструмент для автоматичного втручання у діяльність газового ринку у разі різкого підвищення цін на газ.

"Стеля безпеки" щодо цін на газ включатиметься автоматично за дотримання одночасно двох умов: перевищення ціни контракту на TTF "на місяць уперед" 275 євро/МВт.год протягом двох тижнів і перевищення на 58 євро/МВт.год ($616 за тисячу кубометрів) протягом двох тижнів.

Коли ці умови буде виконано, Агентство співпраці регуляторів ринку (ACER) опублікує відповідне повідомлення в Офіційному журналі Європейського Союзу. Наступного дня набуде чинності механізм корекції ціни, і заявки на ф’ючерси вище граничної ціни не прийматимуть.

Механізм може бути активовано з 1 січня 2023 року. Він може бути зупинений у будь-який момент за рішенням ЄК у разі виникнення ризиків надійності постачання або фінансової стабільності.

Щоб уникнути проблем із безпекою постачань, стеля цін охоплює лише один контракт (на місяць уперед).

administrator

Related Articles