ЄС хоче запровадити 45-денний перехідний період перед запровадженням ліміту цін на нафту РФ – ЗМІ

Київ. 23 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Євросоюз запропонував узгодити 45-денний перехідний період перед схваленням стелі цін на нафту РФ, а також пом’якшити вимоги до морських перевезень, пов’язаних із транспортуванням цієї сировини.

"Згідно з документом, що опинився в розпорядженні Bloomberg, ЄС запропонував додати 45-денний перехідний період до запровадження стелі цін", – зазначає агентство.

Дія цього перехідного періоду стосуватиметься нафти, завантаженої до 5 грудня та розвантаженої до 19 січня.

"Проєкт також передбачає пом’якшення пропозиції, що надійшла раніше, яка на безстроковій основі забороняла б суднам, які перевозитимуть куплену за цінами вище стелі російську нафту, подальший доступ до європейських послуг, пов’язаних із подальшими перевезеннями нафти, незалежно від її походження", – інформує Bloomberg.

Ідеться про те, щоб заборона на отримання цих послуг стосувалася лише тих суден, які навмисно перевозять російську нафту або нафтопродукти, закуплені за ціною, вищою від стелі. Крім того, заборона має діяти лише "протягом 90 днів після дати розвантаження судна з вантажем, придбаним вище за цінову межу".

У вівторок видання The Wall Street Journal із посиланням на свої джерела повідомляло, що США та їхні союзники планують у середу, 23 листопада, домовитися про стелю цін на нафту РФ не вище ніж $60-$70 за барель. За даними газети, на цей день заплановано зустріч представників 27 країн ЄС, які намагатимуться одноголосно узгодити цей рівень. Країни G7, як очікується, схвалять стелю цін одночасно з ЄС.

ЄС раніше погодився на такий механізм ціноутворення, проте країни союзу поки що не домовилися щодо деяких деталей, зокрема самого рівня ціни за нафту.

У вересні G7 схвалила план запровадження стелі вартості для російської нафти, розраховуючи обмежити доходи бюджету РФ від продажу енергоресурсів. Згідно з планом, з 5 грудня компанії ЄС та Великої Британії зможуть надавати послуги з транспортування морем, страхування, фінансові та брокерські послуги, пов’язані з російською нафтою у всьому світі, лише в тому випадку, якщо закуповують її за ціною, нижчою за визначений рівень.

Аналогічні обмеження для нафтопродуктів набудуть чинності 5 лютого 2023 року.

Союзники раніше обговорювали встановлення стелі між $40 та $60 за барель. Мета обмежень – утримати російську нафту над ринком, щоб уникнути стрибків цін, але водночас скоротити доходи бюджету РФ.

Учасники ринку зазначають, що незрозуміло, у який спосіб працюватиме механізм, а також вважають його надмірним, оскільки російська нафта і так продається із сильним дисконтом проти Brent – орієнтовно $20-30 за барель.

administrator

Related Articles