Європа витрачає запаси з ПСГ удвічі інтенсивніше, зазвичай, заявка "Газпрому" через Україну – 42,1 млн куб. м

Київ. 23 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Інерційний процес початку витрати газу з підземних сховищ набирає обертів у Європі, який підганяють перші чутливі холоди.

У понеділок відбір із ПСГ різко зріс і перевищив середній багаторічний показник для цього часу майже вдвічі.

Заявка на транзит російського газу через територію України – на рівні попередніх днів та місяців.

УКРАЇНСЬКИЙ ТРАНЗИТ

"Оператор ГТС України" прийняв від "Газпрому" заявку на транзит на середу обсягом 42,4 млн куб. м, – повідомила українська компанія. Показник у вівторок був таким самим. Потужності заявлені лише за однією із двох точок входу до ГТС країни – газовимірювальної станції "Суджа". Коридором через ГВС "Сохранівка" заявки не прийнято.

ОГТСУ оголосив форс-мажор прийому газу для транзиту через "Сохранівку", оскільки не може здійснювати оперативно-технологічного контролю за компресорною станцією "Новопськ". Маршрут через "Сохранівку" забезпечував транзит понад 30 млн куб. м за добу.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РИНОК

Після дуже теплого жовтня у листопаді погода у Європі – на рівні кліматичної норми. Попередньо середня температура за місяць лише на градус вища за показники листопада минулого року (у жовтні було тепліше на три градуси).

Контракт із постачанням "на день уперед" (на середу) на хабі TTF у Нідерландах закрився на рівні $1242 за тисячу кубометрів, грудневий ф’ючерс зріс до $1325.

За європейськими зросли ціни в Азії. Найдорожчий зимовий – лютневий – ф’ючерс на індекс JKM Platts (Japan Korea Marker; відображає спотову ринкову вартість вантажів, що поставляються до Японії, Південної Кореї, Китаю та Тайваню), досяг $1043.

Вироблення електроенергії за рахунок вітроустановок у Європі за понеділок та вівторок у середньому забезпечило 20% європейського енергобалансу за середнього показника 19% за минулий тиждень, повідомляє асоціація WindEurope.

Газопровід "Північний потік" повністю зупинено через низку санкційних проблем з обслуговуванням обладнання. У вересні були підірвані дві нитки першого "Північного потоку" та одна "Північного потоку 2" поблизу данського острова Борнгольм.

ЗАПАСИ ГАЗУ У ЄВРОПІ

Європа розпочала відбір газу зі своїх сховищ. Поточний рівень запасів становить 94,84% – це на 9,4 процентних пункти вище за середній показник на ту саму дату за останні п’ять років.

Однак у "Газпромі" попереджають, що "навантаження на ПСГ Європи буде вищим, ніж у попередні роки через логістику, що змінилася, і джерела газопостачання європейського ринку".

Відбір газу за останню звітну добу знову оновив максимальне значення з початку витрачання запасів (хоча відбір тільки розпочався і поки що набирає обертів).

Початок сезону відбору (14 листопада) цього року оновив найпізніший термін за історію спостережень GIE (з 2011 року). Попередній пізніший відбір було зафіксовано у 2013 році (резерви почали зменшуватися 4 листопада).

У відповідь на зниження температури збільшили обсяг регазифікації європейські термінали з прийому СПГ. Із початку листопада коефіцієнт використання їх потужностей становить 67%, при тому, що в середньому за жовтень було 60%.

ЗАПАСИ У США

Перед початком сезону відбору американські газовики нарощують закачування газу до сховищ. За черговий звітний тиждень (завершився 11 листопада) до ПСГ було відправлено 1,8 млрд куб. м газу, що значно перевищує звичайні для цього часу темпи.

Поточний рівень резервів становить близько 76%. Його вже можна назвати нормальним, оскільки це лише на 0,2% нижче за середній показник за останні п’ять років, повідомляє управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго США. Проте це суттєво менше за резерви у ПСГ Європи та Росії.

Нині в EIA очікують, що поточної зими запаси в ПСГ скоротяться на 60 млрд куб. м (середній показник за останні п’ять років). На кінець березня обсяги природного газу у сховищах становитимуть 40 млрд куб. м, що на 8% нижче за середній рівень за п’ять років.

administrator

Related Articles