ЗАЕС у середу знову втратила доступ до зовнішнього електропостачання – МАГАТЕ

Київ. 23 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українська Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) вкотре втратила доступ до зовнішнього електропостачання і забезпечується аварійними дизель-генераторами для отримання енергії, необхідної для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки, заявив генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної безпеки (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі з посиланням на представників агентства на станції.

Група МАГАТЕ на ЗАЕС також повідомила, що два реактори, які перебували в режимі гарячого зупину для забезпечення електростанції та прилеглого міста Енергодар паром і теплом, будуть підготовлені до розхолодження. Чотири інші залишаються в холодному зупині.

МАГАТЕ також зазначає, що національний оператор України "Енергоатом" повідомив, що "через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, унаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Наразі вони працюють у проєктному режимі, без генерації до енергосистеми".

Як зазначив Гроссі, останній інцидент на ЗАЕС відзначає все небезпечнішу й складнішу ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на найбільшій у Європі атомній електростанції.

Він нагадав, що ЗАЕС востаннє відключалася від зовнішньої мережі на початку листопада, і тоді на відновлення зовнішнього електропостачання пішло два дні.

Група експертів МАГАТЕ, яка була присутня на ЗАЕС, заявила, що сьогодні о 15:30 за місцевим часом вона втратила зовнішнє електропостачання "після повідомлень про широкомасштабні воєнні дії, спрямовані проти енергетичної інфраструктури України".

Спочатку всі 20 дизель-генераторів на об’єкті почали працювати автоматично, а тепер вісім із них забезпечують об’єкт резервним електропостачанням, необхідним для обладнання, пов’язаного з безпекою, тоді як інші 12 перебувають в резерві.

МАГАТЕ нагадує, що реакторам потрібна електроенергія для охолодження та виконання інших важливих функцій ядерної безпеки та захисту, навіть коли вони перебувають у режимі зупину і більше не виробляють електроенергію. У разі відключення зовнішнього електропостачання вони мають аварійні дизель-генератори, які можуть забезпечити резервне електропостачання протягом обмеженого періоду часу, принаймні, протягом 10 днів у випадку ЗАЕС.

administrator

Related Articles