Кулеба закликав країни НАТО прискорити постачання озброєнь та обладнання для України

Бухарест. 29 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликає союзників із НАТО швидше ухвалювати рішення щодо постачання Україні і зброї, і допомоги з відновлення зруйнованої інфраструктури.

Про це він сказав у вівторок у Бухаресті під час короткого підходу до преси разом із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Як відомо, у рамках зустрічі міністрів закордонних справ НАТО Кулеба зустрінеться зі своїми колегами у форматі вечері.

"Минулого разу, коли я був запрошений на засідання НАТО, я прийшов з трьома словами: зброя, зброя, зброя. З того часу багато було зроблено для надання допомоги Україні, щоб оснастити нашу армію необхідною зброєю. Ця зброя допомагає нам звільнити наші території, вберегти людей від тортур та принизливого ставлення російських окупаційних військ… Сьогодні я маю три інші слова: швидше, швидше, швидше. Ми цінуємо все, що було зроблено, але війна триває", – констатував Кулеба.

Міністр наголосив, що українці довели, що можуть перемагати Росію.

"Ми довели, що ми можемо виграти разом на користь усього євроатлантичного простору та всього світу. Але рішення щодо зброї, щодо запуску нових виробничих ліній зброї в західних країнах мають бути зроблені швидше, і постачання зброї також має бути швидше. І це те, що ми обговорюємо сьогодні із міністрами – як усе прискорити", – деталізував він.

Кулеба також висловив думку, що, "найімовірніше, це буде перше засідання міністрів НАТО, на якому питання енергетичної безпеки буде важливим так само, як і питання безпеки".

"Так, трансформатори, генератори та інше обладнання дуже важливе. З цього боку пакет всеосяжної допомоги НАТО відіграє дуже важливу роль. Це невійськова допомога Україні допомогти нам пройти через зиму. Нам потрібні системи ППО і трансформатори. Коли у нас є трансформатори та генератори ми можемо відновити наші системи та надати людям необхідні умови для життя, яких президент Путін намагається нас позбавити. Коли ми маємо системи ППО, ми зможемо захистити цю інфраструктуру від наступної ракетної атаки Росії. Вони ще будуть, на жаль. Це реальність, до якої ми маємо бути готовими", – деталізував він.

У свою чергу Столтенберг висловив упевненість, що меседж із сьогоднішньої зустрічі буде про те, що союзники з НАТО та партнери продовжуватимуть підтримувати Україну.

"Ми будемо поряд із Україною так довго, скільки знадобиться. Ми не відступимо. Надзвичайно важливо, щоб президент Путін не зміг виграти в Україні. Це була б трагедія для України, але й зробить світ більш небезпечним та вразливим. Це на користь безпеки, щоб НАТО підтримувало Україну", – знову підтвердив він позицію Альянсу.

Генсек також сказав, що в Альянсі були шоковані невибірковими атаками Росії на українські міста, інфраструктуру.

"Ми бачимо, що президент Путін намагається позбавити українців води, електрики, тепла, світла. Президент Путін використовує зиму як зброю. І це робить ще важливішим підтримувати Україну", – переконаний він.

administrator

Related Articles