НКРЕКП розслідує діяльність компанії "ДТЕК" щодо можливих маніпуляцій на ринку е/е

(додано абзаци після 6-го із коментарями "ДТЕК")

Київ. 30 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розпочала розслідування діяльності ТОВ "Д.Трейдинг", АТ "ДТЕК Дніпроенерго", АТ "ДТЕК Західенерго" та ТОВ "ДТЕК Східенерго" щодо законодавства на ринку електроенергії

"Розпочати розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії, ознаки яких містяться у діях ТОВ "Д.Трейдинг", АТ "ДТЕК Дніпроенерго", АТ "ДТЕК Західенерго" та ТОВ "ДТЕК Східенерго" за період з 1 серпня 2022 року до 30 вересня 2022 року", – зазначено у відповідній постанові регулятора, ухваленій на засіданні у вівторок.

Як випливає з обґрунтування Нацкомісії до документа, "Д.Трейдинг" у серпні-вересні 2022 року купувало у "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго" та "ДТЕК Східенерго" електроенергію за двосторонніми договорами за значно нижчими цінами, ніж середньозважені ціни продажу виробників за наслідками електронних аукціонів.

Водночас, за інформацією регулятора, "Д.Трейдинг", формуючи від 46% до 67% загального попиту на електроенергію на ринку "на добу вперед" (РДВ), впливало на ціну на РДВ у бік її збільшення.

"Як наслідок, середньозважені ціни на РДВ сформувалися у значно вищому розмірі, порівняно з цінами продажу електроенергії її виробниками за результатами електронних аукціонів", – констатувала НКРЕКП.

Як випливає з обґрунтування до постанови, оприлюднена у службовій записці та аналітичних матеріалах регулятора, що додаються до неї, інформація про дії "Д.Трейдинг", "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго" та "ДТЕК Східенерго" вказує на можливі ознаки маніпулювання та зловживань електроенергії.

У свою чергу, у "ДТЕК" запевнили у неухильному дотриманні вимог чинного законодавства України, зокрема нормативно-правових актів, що регулюють діяльність на ринку електроенергії.

"Підприємства групи "ДТЕК" завжди купують і продають електроенергію за ринковими цінами. Їх формування прозоро та повністю відповідає вимогам порядку, затвердженого Кабміном. Формування ціни на РДВ визначається виключно виходячи з балансу попиту та пропозиції. Такий принцип виключає можливість впливу будь-якого учасника на ціноутворення" , – зазначила компанія у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Група ДТЕК розраховує на всебічний розгляд справи з урахуванням позицій залучених компаній та подальший неупереджений висновок регулятора", – додали у пресслужбі.

administrator

Related Articles