Обсяг видатків страховиків України на ведення бізнесу в III кв. виріс уперше за рік – НБУ

Київ. 30 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Страховики України у третьому кварталі 2022 року не змогли і далі зменшувати витрати на ведення бізнесу, збільшивши їх обсяг уперше за рік, повідомляється в огляді небанківського фінансового сектора, підготовленому Національним банком України та оприлюдненим на його сайті.

За даними регулятора, помітно зросли аквізиційні та інші операційні витрати, що спричинило збільшення (погіршення) комбінованого коефіцієнта до 93%. Загальний коефіцієнт збитковості ризикового страхування погіршився до 44%.

При цьому позитивна динаміка спостерігалася в інвестиційних доходах ризикових страховиків: вони збільшилися майже у півтора раза, порівняно з другим кварталом. Доходи за цінними паперами майже не змінилися, тоді як доходи від депозитів збільшилися на 84% за квартал і вдвічі порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Коефіцієнт ефективності діяльності становив 87%.

Незважаючи на припинення діяльності неактивних страховиків, активи учасників ринку за квартал зросли на 7,5% і досягли 71 млрд грн, частково за рахунок їхньої переоцінки в іноземній валюті. За липень-вересень обсяг премій ризикового страхування зріс на понад третину, а виплат – на 22%. Однак обидва показники все ще залишаються нижчими, ніж у третьому кварталі минулого року – на 15% та 29% відповідно. Премії страхування життя за квартал збільшилися більш ніж на чверть, але при цьому на 18% менше порівняно із показником за аналогічний період 2021 року.

Водночас виплати зросли на 40% до другого кварталу та на 23% порівняно з липнем-вереснем минулого року. Обсяги страхових премій збільшилися за всіма видами страхування, найшвидшими темпами у сегменті страхування майна та вогневих ризиків та вантажів і багажу. Виплати за цими видами страхування, а також страхування фінансових ризиків зросли також швидко.

Частка премій, переданих у перестрахування, впала до найнижчого показника за останні роки – 11%, наголошується в огляді.

Згідно з ним, резерви збитків страховиків у аналізованому звітному періоді продовжували стрімко зростати, що вплинуло на збільшення термінів врегулювання збитків та зміну значною кількістю страховиків актуарних підходів та методик формування страхових резервів. Так, для добровільних видів страхування зростання за квартал становило 10% і було спричинене збільшенням обсягу заявлених, але не виплачених збитків. А зростання у сегменті обов’язкових видів страхування на 11% порівняно з другим кварталом пояснюється збільшенням заявлених, але не виплачених збитків та оцінок збитків, що виникли, але не заявлені (IBNR), пояснюється у звіті.

Регулятор зазначає, що значне збільшення доходів СК від вкладень у депозити також спостерігалося у страховиків життя: у 2,2 раза порівняно з другим та у 3,1 раза – порівняно з липнем-вереснем минулого року. Доходи від інвестицій у ОВДП не змінилися.

Ризикові страховики отримали рекордний прибуток за три квартали 2022 року, незважаючи на погіршення показників операційної ефективності. Цьому сприяло нетипове збільшення інших операційних доходів у третьому кварталі, спричинене переоцінкою активів страховиків в іноземній валюті. Страховики життя за наслідками кварталу отримали незначний, але позитивний фінансовий результат.

При цьому Нацбанк констатує, що станом на 1 жовтня 2022 року хоча б один із нормативів платоспроможності та ризиковості операцій порушували шість страховиків (станом на 1 липня – 13).

administrator

Related Articles