Мінреінтеграції ініціює законопроєкт щодо застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні

Київ. 2 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій ініціює законопроєкт "Про застосування та дотримання норм міжнародного гуманітарного права в Україні".

"Сучасне міжнародне гуманітарне право не справляється з викликами, що виникли на сьогодні перед Україною та цивілізованим світом. Ми маємо пропонувати нові механізми захисту цивільного населення, військовополонених та інших жертв війни. Саме тому виникла ініціатива щодо створення національного закону з питань міжнародного гуманітарного права в Україні", – йдеться у повідомленні пресслужби міністерства із посиланням на віцепрем’єра Ірину Верещук.

Наголошується, що законопроєкт розроблено Мінреінтеграції у партнерстві з народним депутатом України, головою тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України Олександром Бакумовим.

Згідно з повідомленням, у законі будуть чітко визначені джерела міжнародного гуманітарного права, зокрема, це система договорів у рамках Гаазьких та Женевських конвенцій, що дасть змогу закріпити у сучасному українському законодавстві важливість та обов’язковість "Права Гааги" та "Права Женеви", спрямованого відповідно на обмеження засобів та методів війни, а також на захист цивільного населення та інших жертв збройних конфліктів.

Також документом визначено порядок застосування низки норм у разі відсутності договірного регулювання.

Передбачається, що такі роз’яснення робитиме міжвідомча комісія, яка діятиме при Мінреінтеграції як відповідальна за дотримання міжнародного гуманітарного права.

Крім того, законопроєкт передбачає чітке розмежування повноважень між державними органами щодо застосування міжнародного гуманітарного права.

administrator

Related Articles