TotalEnergies скоротить інвестиції в проєкти в Північному морі на 25% в 2023 році через британський податок на надприбутки

Париж. 2 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Французька TotalEnergies SE на чверть скоротить інвестиції в розробку нафтогазових проєктів у британській частині Північного моря наступного року через підвищення податку на надприбутки енергетичних компаній у Великій Британії.

Як повідомила TotalEnergies, вона проводить "оцінку впливу" зміни податкової політики на поточні та заплановані проекти та скасує цільові витрати на суму близько 100 млн фунтів стерлінгів ($122,7 млн). У результаті компанія в 2023 відмовиться від буріння нових свердловин на родовищі Елгін, розташованому в 240 км від шотландського міста Абердін.

Влада Великобританії минулого місяця в рамках нового бюджетного плану підвищила ставку податку на надприбуток нафтогазових компаній до 35% з 25% раніше і продовжила термін дії податку до 2028 року.

Представники нафтогазового сектора у відповідь на це рішення заявили, що воно може поставити під загрозу їхні плани розширення та розвитку. Shell Plc, одна з найбільших нафтових компаній Великобританії, повідомила, що здійснить переоцінку плану капвитрат, що передбачає виділення $30,6 млрд.

"Уряд має зберегти можливість перегляду ставки податку, якщо ціни (на енергоносії – ІФ-У) опустяться до 2028 року… Поточний податковий режим вплине на короткострокові інвестиції", – зазначила TotalEnergies.

Котирування акцій TotalEnergies знижуються на 1,4% на торгах у Франції у п’ятницю.

administrator

Related Articles