Корабель Orion у понеділок здійснить новий обліт Місяця – NASA

Київ. 5 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Тестовий безпілотний американський космічний корабель Orion у понеділок здійснить в автономному режимі другий обліт Місяця на низькій висоті, після чого попрямує до Землі, повідомляє NASA.

Максимальне наближення до поверхні Місяця становитиме приблизно 129 км.

Як повідомляло NASA, 1 грудня Orion здійснив успішний маневр зі сходження з дальньої ретроградної орбіти навколо Місяця, де він перебував шість днів. На той момент відстань до поверхні Місяця становила орієнтовно 85 тис. км. Перебування корабля біля цієї орбіти дало змогу оцінити можливості апарату та протестувати його системи на великій відстані від Землі.

11 грудня Orion має приводитися у Тихому океані біля берегів Каліфорнії.

На його борту перебуває манекен, датчики на якому мають вимірювати вплив умов польоту на майбутні екіпажі.

Американський космічний корабель Orion у межах тестового безпілотного польоту 21 листопада здійснив успішний обліт Місяця. У районі зворотного боку Місяця Orion пролетів на висоті лише 130 км від поверхні природного супутника Землі, а потім почав поступово віддалятися від нього.

Запуск корабля 16 листопада здійснила надважка ракета-носій Space Launch System (SLS) у межах місії Artemis 1 ("Артеміда-1"). Ракета стартувала із Космічного центру імені Кеннеді у Флориді.

Тестовий політ має продемонструвати готовність ракети SLS і корабля Orion до виконання пілотованої місії.

Ракета-носій SLS, розроблена корпорацією Boeing, на сьогодні є найпотужнішою у світі. У базовій версії вона здатна виводити на орбіту 95 тонн корисного навантаження. Перспективні модифікації ракети-носія мають забезпечити збільшення вантажопідйомності до 130 тонн. За планом американського космічного агентства, в 2024 році планується здійснити місію Artemis 2, у рамках якої до Місяця вирушить екіпаж у складі чотирьох астронавтів. Пілотований корабель повинен буде здійснити обліт природного супутника Землі. У рамках місії Artemis 3, яка наразі планується в 2025 році, американські астронавти повинні будуть висадитися на поверхню Місяця.

Програму Artemis було оприлюднено у вересні 2020 року. Її головна мета – повернення американських астронавтів на Місячну поверхню через 53 роки після останньої місії, будівництво навколомісячної станції та підготовку умов для можливої колонізації Місяця в майбутньому.

administrator

Related Articles