"МХП Еко Енерджи" отримає від Єврокомісії грант на EUR1,37 млн для розвитку виробництва біометану та "зеленого" водню

Київ. 7 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – ПрАТ "МХП Еко Енерджи", що займається впровадженням та управлінням проєктів у галузі енергетики та екології в агрохолдингу МХП, уклало угоду на отримання грантового фінансування у розмірі EUR1,367 млн, що надається в рамках програми Європейської комісії з досліджень та інновацій Horizon Europe.

Як повідомила пресслужба холдингу агентству "Інтерфакс-Україна", отримані кошти будуть спрямовані на розвиток нових інноваційних проєктів виробництва біометану та "зеленого" водню в ЄС та Україні протягом чотирьох років.

За її даними, для реалізації програми зібрано групу експертів, до складу якої, зокрема, увійшли представники Біоенергетичної асоціації України (БАУ) та європейських дослідницьких центрів. Протягом наступних чотирьох років вони працюватимуть над підвищенням ефективності технологій виробництва біометану та біометанізацією "зеленого" водню для заміщення споживання природного газу та зниження енергетичної залежності економіки України та ЄС.

"Наша команда стала лідером і очолила одну з п’яти інноваційних європейських команд із розвитку нових технологій виробництва біометану та біогазу в Європі. Дякуємо за підтримку БАУ та Європейській біогазовій асоціації за стратегічне партнерство та участь у проєкті. Для MХП це важливе визнання та відповідальність бути серед високотехнологічних компаній світу, які також є лідерами своїх команд", – наводить пресслужба слова президента "МХП Еко Енерджи" Олександра Домбровського.

Horizon Europe – розроблена та затверджена Єврокомісією семирічна науково-дослідна програма ЄС, яка передбачає підвищення фінансування науки в ЄС на 50% протягом 2021-2027 років з метою подолання криз, викликаних поширенням COVID-19 та інших глобальних викликів.

"МХП Еко Енерджи" – окремий підрозділ холдингу МХП, заснований у 2012 році. Він займається виробництвом біогазу, оптовою торгівлею твердим, рідким, газоподібним паливом та схожими продуктами, а також виробництвом електроенергії.

З 2018 року компанія є оператором із продажу електричної енергії підприємствам групи МХП. Підприємство отримало ліцензію на продаж електроенергії та є членом Оптового енергоринку України.

МХП – найбільший виробник курятини в Україні. Виробляє також зернові, соняшникову олію, продукти м’ясопереробки. На європейський ринок агрохолдинг постачає охолоджені півтуші курей, які переробляють, зокрема, на його підприємствах у Нідерландах і Словаччині. У лютому 2019 року МХП завершив операцію з придбання словенської компанії Perutnina Ptuj.

МХП у 2021 році отримав $393 млн чистого прибутку проти $133 млн чистого збитку у 2020 році, а його виручка зросла на 25% – до $2,37 млрд.

Засновником, мажоритарним акціонером та головою правління МХП є український бізнесмен Юрій Косюк.

administrator

Related Articles