Уникнути масштабних пошкоджень енергосистеми під час ракетної атаки 5 грудня допоміг комплекс заходів з її захисту – експерт

Київ. 7 грудня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Українська енергосистема залишилася цілісною і не зазнала масштабніших руйнувань під час ракетної атаки російських агресорів 5 грудня завдяки комплексу заходів, вжитих для її захисту, вважає директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"Ракетна атака 5 грудня була середнього розміру за нашими останніми мірками. 70 ракет – це багато, але це те, що змогли успішно відпрацювати ППО, деякі додаткові системи фізичного захисту, встановлені на багатьох об’єктах, а також певні інженерні рішення були застосовані в енергосистемі й деякі сценарії були відпрацьовані", – сказав Харченко під час брифінгу в Києві в середу.

За його словами, результатом застосування комплексу заходів стало те, що "масштабних національного розміру проблем не виникло".

"Енергетики дуже раді, що всі заходи допомогли утримати систему, вона залишилася цілісною", – наголосив Харченко.

Водночас він звернув увагу, що зафіксовано значні пошкодження енергосистеми в окремих регіонах, але вони здебільшого не були такими серйозними, щоб їх не можна було швидко відновити.

"На сьогодні майже 90% споживачів, які постраждали від аварійних відключень 5 грудня, вже в мережі. Загалом бракує 17-20% загальної потужності генерації, тому тривають графіки відключень", – пояснив Харченко.

При цьому він уточнив, що цей дефіцит пояснюється мережевими обмеженнями можливостей видачі потужності генкомпаній.

Найскладнішою в технічному плані, за словами експерта, залишається ситуація в київському і харківському регіонах, вона також досить складна в Одесі.

"Зрозуміло, що Херсон взагалі поза конкуренцією. Там крок за кроком триває відновлення, але відбуваються атаки на місцеву інфраструктуру кожні дві години, російські терористи цілеспрямовано продовжують знищувати об’єкти, є обстріл аварійних бригад, які виїжджають працювати", – описав ситуацію директор центру.

Він акцентував, що російські енергетики, без сумніву, керують обстрілом енергетичної системи України, оскільки дуже обізнані про її склад і роботу, адже до 24 лютого цього року вона була у складі однієї енергосистеми з Росією і Білоруссю.

"Російські енергетики на карті показують: ось стоїть диспетчерська, і в неї треба влучити. Й вони знають особисто тих людей, які сидять у цих диспетчерських. Адже вони спілкувалися під час координації роботи мереж. Я щиро сподіваюся, що велика кількість російських енергетиків буде в Гаазі за те, що вони роблять", – сказав Харченко.

При цьому він додав, що українські енергетики теж дуже добре обізнані, "де і що в російській і білоруській енергосистемах".

Як повідомлялося, 5 грудня під час атаки ворог випустив близько 70 ракет, з яких збито понад 60. Незважаючи на успішну роботу ППО, як її оцінили, зокрема, енергетики, НЕК "Укренерго" повідомила про влучання в певні об’єкти, внаслідок чого країна повернулася до аварійних відключень електроенергії, які було скасовано напередодні атаки. За даними Київської ОВА, понад половина області була знеструмлена, знеструмлення також виникло, зокрема, в Житомирі й Одесі, їм поступово повертають світло.

administrator

Related Articles