Рада ЄС прийняла Хорватію в Шенгенську зону

(доповнена версія)

Київ. 8 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Хорватія стала в четвер 27-м членом Шенгенської зони після рішення у Брюсселі Ради ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ, оголосила французька газета Le Figaro.

Це рішення, повідомляє видання з посиланням на чеське головування Ради ЄС, набуде чинності з 1 січня 2023 року.

Водночас, зазначає ЗМІ, заявки Болгарії та Румунії на приєднання до зони вільного пересування залишилися незадоволеними.

"Я дуже радий, що під час чеського головування Хорватія змогла зробити два важливі кроки у своїй європейській інтеграції, приєднавшись і до зони євро, і до Шенгенської зони. Я впевнений, що ці успіхи прокладуть шлях іншим державам-членам, які виконають умови, щоб зробити наступний крок у своєму європейському просуванні. І я, і мої колеги продовжимо старанно працювати, щоб ми могли вітати Болгарію і Румунію в сім’ї Шенгенського простору найближчим часом", – заявив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан.

Рада ЄС в опублікованому у Брюсселі в четвер комюніке повідомила, що з 1 січня 2023 року буде скасовано перевірки людей на внутрішніх сухопутних і морських кордонах між Хорватією та іншими країнами Шенгенської зони. Перевірки на внутрішніх повітряних кордонах буде скасовано з 26 березня 2023 року, враховуючи необхідність узгодження з датами розкладу Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), уточнюють у Раді ЄС.

Шенгенська зона розпочала своє існування у березні 1995 року, коли прикордонний контроль було скасовано на внутрішніх кордонах між сімома державами: Бельгією, Німеччиною, Іспанією, Люксембургом, Нідерландами, Португалією та Францією.

administrator

Related Articles