Німеччині дедалі складніше економити газ, визнають чиновники

Київ. 8 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Німецька економіка дедалі гірше виконує директиви зниження споживання газу, наголошується в щоденному огляді Федерального мережевого агентства.

Споживання газу з поправкою на температуру протягом 48-го тижня (28 листопада – 4 грудня) було на 16,5% нижче за середній показник за останні чотири роки. При цьому на 47-му тижні (21-27 листопада) вдавалося забезпечити 24,15% економію газу.

BNetzА вважає "стабільною" ситуацію із питомим споживанням газу, коли економиться 25% газу до референсного значення, "напруженої" – 15-25% і "критичної" – якщо менше 15%.

Bundesnetzagentur вже змінило оцінку погодної ситуації в країні з "напруженої" на "критичну". Відомство називає "стабільною" ситуацію, коли температура повітря на найближчі 7 днів прогнозується вище, ніж у середньому за останні 4 роки (2018-2021 роки), "напруженою", якщо на 0-2 градуси нижче за середню за той самий період, і " критичною", якщо більш ніж на 2 градуси нижче звичайного. Прогноз на цей тиждень – на 2,38 градуса нижче за середній показник за останні чотири роки, тому слід очікувати значного збільшення споживання, попереджає BNetzA.

Контракт із постачанням "на день вперед" на хабі TTF у Нідерландах у четвер перевищив $1670 за тисячу кубометрів.

Німеччина разом із західними партнерами у відповідь на продовження російської агресії проти України зробила низку кроків, які призвели до скорочення російських постачань газу. Федеральний уряд запровадив зовнішнє управління і націоналізував колишню дочірню компанію "Газпрому" Gazprom Germania, яка в результаті опинилася під блокувальними контрсанкціями Росії.

Через введені Канадою санкції щодо "Газпрому" з червня почали скорочуватися постачання російського газу до Німеччини магістраллю "Північний потік". У результаті його було зупинено. А у вересні від потужних вибухів значно постраждала лінійна частина морської магістралі.

administrator

Related Articles