Україна має попросити у ЄС квоти на перевалку свого зерна для переорієнтації експорту з портів на наземні колії

Київ. 12 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Україна до війни експортувала через свої морські порти 120-140 млн тонн вантажів, але після початку російської повномасштабної агресії ці логістичні шляхи опинилися під загрозою, тому для успішної переорієнтації логістики через наземні прикордонні переходи країна має попросити в ЄС квоти.

Таку думку висловив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця" (УЗ) Валерій Ткачов на конференції "Ведення агробізнесу в Україні", що була організована асоціацією "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

"Я пропоную аграріям та профільному міністерству розглянути такі стратегічні заходи: перше – попросити у наших західних партнерів чіткі квоти на перевалку українського зерна. По-друге, маючи ці квоти ми домовимось із залізничниками Європи як доставити ці обсяги до портів і вже потім вирішимо через які прикордонні переходи їх перевозити", – заявив він під час панельної дискусії.

За його словами, "Укрзалізниця" має чітке збільшення обсягів передання вантажів на західному кордоні, має програму будівництва вагонів і локомотивів, компанія наростила щомісячний експорт сільгосппродукції після початку російського воєнного вторгнення з 220 тис. тонн до мільйона тонн. Крім того, протягом трьох-чотирьох років "Укрзалізниця" планує збільшити кількість наявних прикордонних переходів з 13 до 19, з яких три будуть побудовані на кордоні з Польщею, два – з Румунією та один із Молдовою.

Однак транспортна система Європи не здатна перевантажувати щорічно по 120-140 млн тонн, які раніше експортувалися через морські порти України.

"Якщо взяти на прикладі "зернівок", їм необхідно експортувати 50-60 млн тонн на рік. Для цього в Європі потрібні порти. Найближчі до нас порти Польщі, які перевантажують на рік лише 8,3 млн тонн. Порт Констанца найпотужніший, на 25-27 млн тонн. Тобто найближчі порти Європи в змозі перевантажити на водні види транспорту 33-34 млн тонн. Вони вже завантажені європейським зерном тому, на жаль, наші 50-60 млн тонн не в змозі перевантажити", – пояснив Ткачов.

Він також відзначив успіхи українських сільгоспкомпаній, які звели з початку війни велику кількість перевантажувальних комплексів як з боку українського кордону, так і з боку країн ЄС, і це дало суттєву надбавку до обсягів експортованої сільгосппродукції.

За його словами, з початком війни обсяги вантажоперевезень "Укрзалізницею" скоротилися з 25-27 млн тонн на місяць до 12 млн тонн на місяць, тому компанія зараз має в своєму розпорядженні велику кількість вільних локомотивів і вагонів, і готова в рази наростити обсяги експорту в ЄС, якщо європейські країни зможуть обробити та "поглинути" ці вантажі.

administrator

Related Articles