Дефіцит газу в ЄС у 2023 році становитиме 27 млрд куб. м, його поповнення вимагатиме EUR100 млрд – МЕА

Київ. 12 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Країни Європейського союзу в 2023 році можуть зіткнутися з дефіцитом газу обсягом 27 млрд куб. м, додаткові інвестиції для його ліквідації оцінюють в EUR100 млрд, повідомляється у звіті Міжнародного енергетичного агентства "Як уникнути дефіциту газу в ЄС у 2023 році".

"Приблизно половина інвестицій знадобиться на підвищення енергоефективності, передусім на модернізацію будівель, а 40% – на відновлювані джерела енергії. Решта призначена для установок з тепловими насосами, біометану та проєктів зі скорочення спалювання у смолоскипах та викидів метану", – повідомляється у звіті.

Агентство зазначає, що заходи, на які будуть спрямовані додаткові інвестиції, майже одразу принесуть економію за рахунок скорочення витрат на природний газ. За оцінкою МЕА, виконання всіх заходів дозволить заощадити до 30 млрд євро на імпорті природного газу в 2023 році, а протягом двох-трьох років економія перевищить обсяг початкових вкладень.

У МЕА також нагадують, що з листопада 2021 року країни ЄС направили близько EUR330 млрд у вигляді надзвичайних субсидій для захисту споживачів від високих цін на газ, однак у багатьох випадках це призвело до послаблення стимулу економії енергії. Агентство не виключає, що наступного року такі заходи підтримки триватимуть, але вони мають бути спрямовані на найбільш постраждалі підприємства та домогосподарства.

Ризики навколо енергобалансу країн ЄС також пов’язані із трубопровідними постачаннями газу з Росії. Незважаючи на їхнє суттєве зниження, поточного року загальний обсяг імпорту газу з РФ становитиме близько 60 млрд куб. м. При цьому в 2023 році постачання російськими трубопроводами ще більше скоротяться або зовсім припиняться, пише агентство.

Натомість постачання зрідженого природного газу для поповнення російського експорту буде обмежено. За оцінкою МЕА, ЄС готовий збільшити обсяг імпорту ЗПГ на 40 млрд куб.м, але реально на ринок протягом року додатково може надійти лише близько 20 млрд куб. м. Крім того, країни Євросоюзу мають зіткнутися з конкуренцією з боку Китаю, попит на ЗПГ якого може значно збільшитися на тлі ослаблення коронавірусних обмежень.

administrator

Related Articles