Європарламент припинив повноваження заступника голови Єви Кейлі на тлі розслідування за підозрою у корупції

Київ. 13 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Депутати Європейського парламенту (ЄП) ухвалили у вівторок рішення про дострокове припинення повноважень заступника голови ЄП Єви Кейлі.

Рішення про те, що Єва Кейлі, незалежний депутат від Греції, більше не займатиме посаду заступника голови Європарламенту, схвалили 625 голосами при одному проти і двох, що утрималися.

Голосування провели у світлі розслідування, що триває в Бельгії, стосовно "деяких членів і співробітників Європейського парламенту" за підозрою в корупції, повідомляється в комюніке ЄП.

Процедуру припинення повноважень було ініційовано рішенням конференції голів (спікера парламенту та голів політичних фракцій), яка одноголосно схвалила такий крок.

У комюніке також повідомляється, що у вівторок увечері на пленарному засіданні Європарламенту в Страсбурзі відбудуться дебати про підозри Катару в корупції та необхідність суворішої прозорості та підзвітності в європейських інститутах. У четвер очікується резолюція з цього питання.

Напередодні голова ЄП Роберта Мецола виступила із заявою щодо цієї ситуації.

"Вороги демократії, для яких саме існування цього парламенту становить загрозу, не зупиняться ні перед чим. Ці зловмисні діячі, пов’язані з авторитарними третіми країнами, імовірно використовували НУО, профспілки, окремих осіб, помічників та членів Європейського парламенту, намагаючись підкорити собі наші процеси. Їхні підступні плани провалилися", – сказала голова ЄП.

"Наші служби, якими я неймовірно пишаюся, вже деякий час працюють з відповідними національними правоохоронними та судовими органами, щоб розбити цю ймовірну злочинну мережу", – додала Мецола, зазначивши, що розслідування, що ведеться, "ще не в кінці шляху" і Європарламент "продовжуватиме" допомагати у розслідуванні разом з іншими інститутами ЄС стільки, скільки потрібно".

Імовірно, одна з країн пропонувала представникам ЄП гроші чи подарунки в обмін на політичну підтримку. Правоохоронні органи уникають називати цю країну, але у ЗМІ та серед європейських парламентаріїв відкрито вказують на Катар, тоді як у катарському МЗС заперечують причетність до будь-якого втручання у європейську політику.

У зв’язку з цією справою Мецола відсторонила від обов’язків Кейлі. Це сталося минулими вихідними – після рейдів поліції 9 грудня. Поліція Бельгії тоді повідомила про вилучення готівки, комп’ютерного обладнання та мобільних телефонів. Потім прокуратура Бельгії поінформувала, що того дня шістьох людей затримали, двох звільнили, а чотирьом пред’явили обвинувачення.

Прокуратура Бельгії підтвердила арешт члена ЄП, проте не уточнила, чи йдеться про відстороненого заступника голови. У Греції Кейлі виключили із її партії – Загальногрецького соціалістичного руху.

Напередодні поліція Бельгії провела нові рейди в офісах Європарламенту у Брюсселі у рамках розслідування цієї резонансної справи. Загалом поліція здійснила вже 20 рейдів у рамках розслідування, розпочатого чотири місяці тому.

administrator

Related Articles