УЗА повторно просить Кабмін віднести елеватори до підприємств критичної інфраструктури для забезпечення е/е

Київ. 10 січня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українська зернова асоціація (УЗА) звернулася до уряду з проханням ініціювати внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України №1384 від 16 грудня 2022 року, які дозволять віднести зерносховища до об’єктів критичної інфраструктури, які гарантують продовольчу безпеку України.

Як повідомляється в пресрелізі асоціації у вівторок, зазначена постанова уточнює перелік об’єктів критичної інфраструктури, в якому виробництво сільгосппродукції визначено як важливий елемент, зокрема додаткові гарантії отримання електроенергії вже отримали виробники та переробники сільськогосподарської та харчової продукції, а також користувачі зрошувальних систем та каналів.

При цьому УЗА нагадала, що у грудні 2022 року вже зверталася до уряду з проханням внести елеватори до 3-ї групи пріоритету постачання електроенергії, але відповідні зміни не внесено до постанови №1384.

"У період збирання та активного відвантаження зерна вкрай важливо, аби елеватор мав електроенергію, адже виробничий процес зберігання та сушіння зерна передбачає підтримку температури зерна, його активне переміщення, зважування тощо, що вимагає споживання електроенергії. Відсутність електроенергії фактично унеможливлює дотримання виробничого процесу, що в свою чергу призводить до псування зерна і, як наслідок, втрати коштів і головне – вкрай важливої продукції для продовольчої безпеки", – наголосила УЗА у пресрелізі.

Асоціація нагадала, що елеватори – досить енерговитратні підприємства – наприклад лише одна сушарка зерна може споживати 120-140 кВт-год електроенергії, а на підприємствах їх може бути декілька. Крім того, енергоємними є лінії приймання або розвантаження зерна. Отже, жоден генератор або сонячна станція не можуть рівноцінно замінити централізоване джерело електропостачання через високі витрати на альтернативні джерела електроенергії.

Крім того, відсутність електроенергії на елеваторі впливає і на суміжні галузі: якщо сховище не може прийняти зерно, сільгосптехніка не зможе вчасно вивантажитися і не піде на друге коло збирання врожаю.

"Елеватори зобов’язані прийняти і відвантажити зерно однакової якості, а в умовах відсутності електроенергії це неможливо зробити. Ба більше, псування зерна – це не тільки втрата продовольства для України, а й збитки для аграріїв та зернозберігальних підприємств, що загрожує для них банкрутством. В умовах, коли Україна втратила близько 10 млн тонн потужностей для зберігання зерна і їх значного дефіциту, ми не можемо дозволити собі ще й втратити зібраний неймовірними зусиллями врожай та потужності його зберігання", – уточнює асоціація.

Наголошується, що віднесення зернозберігальних підприємств до критичної інфраструктури з постачання електроенергії є вкрай важливим для продовольчої та національної безпеки України. З огляду на це УЗА просить уряд віднести елеватори до критично важливого бізнесу для безперебійного енергопостачання.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 20 грудня 2022 року уповноважив Міністерство аграрної політики та продовольства України затверджувати перелік об’єктів критичної інфраструктури сектору харчової промисловості та агропромислового комплексу для забезпечення їх електроенергією у пріоритетному порядку. 22 грудня міністерство розпочало прийом заявок від підприємств АПК для внесення їх до списку об’єктів критичної інфраструктури, що дозволить надати їм гарантії електропостачання.

Уряд на початку грудня 2022 року надав підприємствам української хлібобулочної та молокопереробної галузі пріоритет в електропостачанні, віднісши їх до бізнесу, що виробляє критично важливу для населення продукцію.

administrator

Related Articles