ВР пропонують ухвалити зміни до законодавства, які допоможуть Україні виконати критерії, необхідні для членства в НАТО

Київ. 24 січня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Народні депутати пропонують Верховній Раді створити в законодавчому полі правові рамки, необхідні Україні, щоб виконати критерії для набуття повноправного членства в НАТО.

Текст законопроєкту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань національної безпеки і оборони щодо зміцнення обороноздатності у контексті євроатлантичної інтеграції України" оприлюднено на сайті парламенту.

Законопроєкт, зокрема, пропонує удосконалити закони, які регламентують питання участі України в міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки, порядку направлення підрозділів Збройних сил України до інших держав, а також порядку допуску та умов знаходження підрозділів збройних сил інших держав на території України.

Як випливає з порівняльної таблиці до законопроєкту, його автори пропонують доповнити закон "Про порядок направлення підрозділів Збройних сил України до інших держав" новою нормою, згідно з якою пропозицію щодо направлення підрозділів ЗСУ до іншої держави для участі в багатонаціональних навчаннях (тренуваннях), інших заходах підготовки, спрямованих на підвищення рівня взаємосумісності, навченості, бойової готовності військ (сил), вносить на розгляд президента не лише Рада національної безпеки і оборони, як визначає чинне законодавство, а й Міністерство оборони України.

Згідно із законопроєктом, пропозиція про направлення підрозділів ЗСУ до іншої держави має включати дані про райони дій, завдання, загальну чисельність зазначених підрозділів, тип і склад їх озброєння, військової техніки, підпорядкованість, строки перебування та порядок їх можливого продовження, порядок заміни та умови виведення підрозділів, про гарантії і компенсації особам військового і цивільного персоналу, а також інформацію про порядок і умови відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням підрозділами ЗСУ покладених на них завдань у зв’язку з направленням до іншої держави і перебуванням на території цієї держави.

Як зазначено в пояснювальній записці, ухвалення законопроєкту допоможе реалізувати визначений у Конституції України стратегічний курс держави на набуття членства в Організації Північноатлантичного договору та необхідність подальшого зміцнення обороноздатності у контексті відбиття збройної агресії Російської Федерації.

Як повідомлялося, група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №8376 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань національної безпе безпеки і оборони щодо зміцнення обороноздатності у контексті євроатлантичної інтеграції України" 23 січня.

Серед авторів законопроєкту – члени фракції "Слуга народу" Єгор Чернєв, Микита Потураєв, Павло Фролов, Євгенія Кравчук, Мар’яна Безугла.

administrator

Related Articles