НКРЕКП оштрафувала "ДТЕК Київські регіональні електромережі" на 340 тис. грн за несприяння у проведенні перевірки організації відключень е/е

Київ. 31 січня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), наклала по 170 тис. грн штрафу на "ДТЕК Київські регіональні електромережі" за затримку інформації під час двох перевірок організації відключення електроенергії споживачам, кваліфікувавши дії оператора перевірок.

Відповідне рішення комісія ухвалила на засіданні в понеділок, незважаючи на категоричні заперечення керівника компанії Віталія Шайди, деяких народних депутатів та профільної громадської організації "Розумні електромережі України".

Згідно з обґрунтуванням проєктів постанови, перевірки ОСР здійснювалися за скаргами споживачів, які вказують на недотримання графіків відключень і неналежне інформування споживачів про час таких відключень.

Член НКРЕКП Ольга Бабій зазначила, що з 1908 скарг споживачів, які надійшли регулятору в січні, 734 скарги стосуються саме "ДТЕК Київські регіональні електромережі" та стосуються переважно неналежного інформування клієнтів про відключення.

Також вона зазначила, що передбачений нормативною базою штраф за відмову у проведенні перевірки становить 1,7 млн грн, але з огляду на воєнний стан комісія зупинилася на мінімально можливому в цьому випадку штрафі у 170 тис. грн.

Крім того, два адміністративні стягнення по 1,7 тис. грн були накладені на керівника відповідного департаменту компанії за несприяння НКРЕКП.

ДТЕК у своєму телеграм-каналі у п’ятницю ввечері повідомив, що оскаржуватиме в суді несправедливі, на його думку, санкції.

Також на цьому засіданні регулятора на 85 тис. грн кожне було оштрафовано "Львівобленерго" та "Закарпаттяобленерго" за результатами перевірок організації графіків відключень та інформування споживачів про них. Технічні директори цих операторів отримали по 1,7 тис. грн адмінстягнення.

Зокрема, НКРЕКП зазначила, що на сайті "Львівобленерго" за період, що перевіряється, не актуалізувалася кожні 30 хв детальна інформація про початок та завершення перерв в електропостачанні з зазначенням населених пунктів, вулиць, будинків, корпусів тощо.

За висновками НКРЕКП, "Закарпаттяобленерго", зокрема, не дотримувалося розміщених у мережі графіків погодинних відключень, чим із боку ліцензіата не забезпечувався рівномірний розподіл електроенергії між споживачами.

Представники цих компаній також заперечували такі рішення.

Народні депутати, представники операторів укотре закликали НКРЕКП організувати нараду, на якій можна було обговорити варіанти вирішення проблеми, оскільки, на їхню думку, вимоги комісії часто не можуть бути виконані.

Голова регулятора Костянтин Ущаповський підтримав цю ідею, проте висловив думку, що санкції в компаніях стимулюватимуть їх організовувати на якіснішому рівні свою роботу та не порушувати вимоги. При цьому він зазначив, що результати перевірок чотирьох компаній не підтвердили порушення.

Як повідомлялося, НКРЕКП протягом січня вже оштрафувала АТ "Тернопільобленерго", "ДТЕК Київські електромережі", "ДТЕК Одеські електромережі", "Вінницяобленерго", "Чернівціобленерго" та "Волиньобленерго" на 85 тис. грн кожне та керівників цих компаній на 7 тис. грн за порушення графіків відключень електропостачання споживачам.

Тоді ДТЕК також заявив, що оскаржить рішення щодо операторів групи в суді.

administrator

Related Articles