Рятувальні команди ЄС направлено до Туреччини, яка постраждала від землетрусу

Київ. 6 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Тринадцять європейських країн запропонували Туреччині, що постраждала від сильного землетрусу, свою допомогу у проведенні рятувальних робіт, Франція направляє до постраждалого району дві команди, повідомив офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Балаш Уйварі.

"Туреччина активувала механізм цивільного захисту ЄС, який негайно відповів. Ми мобілізували 10 пошуково-рятувальних загонів із Болгарії, Хорватії, Чехії, Франції, Греції, Угорщини, Мальти, Нідерландів, Польщі, Румунії на підтримку рятувальникам на місцях. І також Італія, Іспанія та Словаччина запропонували свої рятувальні команди", – сказав речник у понеділок на брифінгу в Брюсселі.

Він зазначив, що задіяно супутникову систему ЄС Copernicus для надання картографічних послуг у надзвичайній ситуації.

"Звісно, ми підтримуємо контакт із турецькою владою, здійснюється координація допомоги. Авжеж, ми готові підтримати тих, хто постраждав у Сирії, завдяки застосуванню гуманітарної програми", – додав Уйварі.

За його словами, ситуація швидко змінюється. На момент брифінгу 10 команд отримали підтвердження турецької влади та перебувають у дорозі, ще три чекають на запрошення.

"Щодо Сирії, коли йдеться про механізм цивільного захисту. Ми змогли надати підтримку Туреччині, тому що вона попросила нашої допомоги. Туреччина діяла в рамках цього механізму. Але наразі ми не отримували прохання про допомогу від Сирії. Якщо це відбудеться, ми зробимо максимум, щоб мобілізувати нашу допомогу цій країні", – пояснив представник ЄК, відповідаючи на запитання.

Водночас Сирії вже може бути надана підтримка за лінією гуманітарної допомоги. "Зараз ми обмірковуємо, як допомогти жертвам і сприяти усуненню наслідків цього землетрусу в постраждалому регіоні", – зазначив прессекретар.

У відповідь на запитання, як ЄС може діяти на сирійській території, яка не вся перебуває під контролем режиму Дамаска, він уточнив, що в країні працює низка гуманітарних організацій, з якими взаємодіє Євросоюз.

"Це загальне правило. Наша гуманітарна допомога доставляється через посередництво неурядових організацій, які переважно працюють під егідою ООН", – додав представник ЄК.

Кількість жертв землетрусу, що стався на території півдня Туреччини в ніч на понеділок, за останніми даними, сягнула 1014 осіб, передає агентство "Анадолу" з посиланням на місцеву владу. В Туреччині раніше повідомляли про загибель 912 осіб і понад 5,4 тис. постраждалих.

У Сирії кількість жертв цього землетрусу сягнула 592 людей. Травм там дістали понад 1 тис. осіб.

Потужний землетрус у Туреччині й Сирії та подальші афтершоки призвели до численних обвалів будівель у кількох провінціях, підземні поштовхи відчули жителі Лівану, Йорданії та Ізраїлю. Пізніше в Туреччині повідомили про те, що після полудня стався ще один потужний землетрус. Інформації про нові руйнування та постраждалих через нього поки що немає.

administrator

Related Articles