Правоохоронці ліквідували масштабну схему підпільного виробництва тютюнових виробів

Київ. 17 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Співробітники Служби безпеки України (CБУ) спільно з детективами Бюро економічної безпеки (БЕБ) та оперативниками Держприкордонслужби України заблокували схему підпільного виробництва контрафактної підакцизної тютюнової продукції у промислових обсягах.

Як повідомляє пресслужба СБУ, зловмисники щодобово виробляли до 1 млн цигарок під псевдомарками відомих іноземних брендів. Загальна вартість вилученого в них товару становить понад 70 млн грн.

“Незаконну діяльність організувало міжрегіональне злочинне угруповання, яке діяло на території Миколаївської та Закарпатської областей. Саме там вони налагодили тривиробничі лінії з нелегального виготовлення оптових партій тютюнових виробів”, – ідеться у повідомленні.

Уточнюється, що для маскування злочинної діяльності правопорушники облаштували підпільні цехи на базі покинутих складських приміщень у віддаленій сільській місцевості. Там також установили поліграфічне обладнання нанесення фальшивих “торгових знаків”.

“За даними слідства, сировину для виробництва цигарок закуповували у місцевих фермерів і для конспірації завозили її у мішках з-під комбікорму для тварин. Готову продукцію збували до різних регіонів України, а також планували контрабандою переправляти до Євросоюзу”, – наголошують у СБУ.

Там додають, що перевезення товару за кордон хотіли здійснювати за підробленими товарно-транспортними накладними.

“Під час обшуків за адресою розташування “виробничих потужностей” правоохоронці виявили: технологічні цехи та обладнання; велику кількість сировини; поліграфічну продукцію з нанесеними торговими знаками європейських брендів; підготовлений до продажу товар”, – уточнюють у спецслужбі.

Наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності організаторів нелегального бізнесу.

“Кримінальне провадження відкрито за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 204 та ч. 3 ст. 28 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, вчинене групою осіб за попередньою змовою); ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)”, – підсумували в СБУ.

У свою чергу в Держприкордонслужбі України уточнюють, що в результаті обшуків у підпільних цехах виявили 6,5 тонни тютюнової продукції в мішках і понад 120 ящиків цигарок в упаковках, а також велику кількість тютюну, сигаретного паперу тощо.

При цьому, за інформацією БЕБ, під час обшуків у Миколаївській області вилучили дві лінії для виготовлення тютюнових виробів різних марок орієнтовною вартістю по 10 млн грн кожна. Одна з них уже працювала, друга готувалася до запуску. Також вилучено верстат для пакування сигарет у пачки, прилад для сушіння тютюну та його подрібнення, верстат для пакування сигарет.

“На Закарпатті за результатами обшуків виявлено та вилучено лінію для незаконного виготовлення тютюнових виробів повного циклу вартістю близько 15 млн грн, готові тютюнові вироби різних марок, близько 5 тонн тютюну та 7 тонн подрібненого тютюну загальною приблизною вартістю 3 млн грн, 7 ящиків акцизних марок та марочну лінію”, – повідомляють у бюро.

Там також уточнили, що зловмисники використовували підроблені марки акцизного податку Республіки Молдова.

administrator

Related Articles