Зниження температури змушує Європу витрачати дедалі більше газу, заявка "Газпрому" через Україну – 42,2 млн куб. м

Київ. 1 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Зміна погоди в Європі з початку поточного тижня хоч і не відрізняється значним зниженням денних температур, але супроводжується помітними нічними заморозками.

Це змушує галузь активніше витрачати газ і відбирати його з підземних сховищ.

Оператор ГТС України (ОГТСУ) прийняв від “Газпрому” заявку на транзит на середу обсягом 42,2 млн куб. м, повідомила українська компанія. Показник у вівторок був аналогічний. Потужності заявлені лише за однією з двох точок входу в ГТС країни – газовимірювальною станцією “Суджа”. Коридором через ГВС “Сохранівка” заявку не прийнято.

ОГТСУ оголосив форс-мажор приймання газу для транзиту через “Сохранівку” через неможливість здійснювати оперативно-технологічний контроль за компресорною станцією “Новопсков”. Маршрут через “Сохранівку” забезпечував транзит понад 30 млн куб. м на добу.

Під впливом зростання припливу скрапленого природного газу в регіон ціни на газ пішли вниз. Контракт із постачанням “на день наперед” на хабі TTF у Нідерландах у вівторок закрився на рівні $522 за тисячу кубометрів.

Знову помітний розрив цін на СПГ в Азії порівняно з Європою. Квітневий ф’ючерс на індекс JKM Platts (Japan Korea Marker, відображає спотову ринкову вартість вантажів, що поставляються до Японії, Південної Кореї, Китаю і Тайваню) торгується на рівні $513; ф’ючерс на СПГ, що поставляється в Північно-Західну Європу (LNG North West Europe Marker), – $480.

Вироблення електроенергії за рахунок вітроустановок у Європі за минулий тиждень забезпечило 16% потреб регіону в електриці, а у вівторок упало нижче 13%, повідомляє асоціація WindEurope.

Поточний рівень резервів газу скоротився до 61,65% – це на 22 відсоткові пункти вище за середній показник на ті самі дати за останні п’ять років, повідомляє асоціація Gas Infrastructure Europe (GIE).

За газову добу 27 лютого запаси скоротилися на 0,54 п. п. Це максимальне значення за останні 17 днів. Відбір газу за понеділок також суттєво перевищив стандартні темпи відбору для цього часу (середній показник для цієї дати за останні п’ять років).

Тепла погода в жовтні, листопаді та січні, а також заходи економії привели до того, що наразі рівень резервів у ПСГ є максимальним за всю історію спостережень. Це посилює впевненість влади в благополучному проходженні зими.

Європейські термінали з приймання СПГ у січні працювали з продуктивністю 62%, з початку лютого середній показник 63%. Водночас із середини минулого тижня спостерігається зростання обсягів регазифікації – переважно за рахунок Франції та Польщі.

Стан запасів у ПСГ США набуває дедалі більшого значення для світового ринку, оскільки країна активно нарощує експорт.

М’яка погода скоротила витрату газу з американських сховищ. За черговий звітний тиждень (закінчився 17 лютого) резерви скоротилися на 2 млрд куб. м – це у 2,5 раза менше, ніж витрачається зазвичай у цей час.

Поточний рівень запасів становить 46%, що на 15 процентних пунктів перевищує середній за останні п’ять років, повідомляє Управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго США. Нинішній рівень запасів упритул наблизився до максимального значення за останні п’ять років.

Найбільший американський завод СПГ Freeport LNG оголосив про відновлення роботи двох із трьох ліній скраплення. Це скоротить надлишок газу на ринку США і підвищить пропозицію СПГ на глобальному ринку.

administrator

Related Articles