Україна і Польща змінять порядок використання пломб на транспорті для спрощення транзиту сільгоспкультур – Мінагрополітики

Київ. 6 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Україна і Польща досягли домовленостей про спрощення проходження процедур під час експорту українських зернових і олійних культур транзитом через Польщу в інші країни, зміни торкнулися порядку застосування пломб на залізничних вагонах і автотранспорті.

Відповідних домовленостей досягнуто під час зустрічі міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського та віцепрем’єр-міністра, міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Генрика Ковальчика, повідомляється на сайті Мінагрополітики.

За результатами зустрічі було досягнуто домовленості про те, що з 8 березня 2023 року офіційні пломби (митні пломби) будуть в обов’язковому порядку накладатися на автомобільні транспортні засоби на митних пунктах, розташованих на польсько-українських прикордонних переходах. Це дасть змогу оптимізувати й упорядкувати транзит українських зернових та олійних культур через територію Польщі.

Зі свого боку для залізничних перевезень оператор ринку буде зобов’язаний накладати пломби на кожен вагон, їхнім контролем займуться співробітники Національної фіскальної адміністрації на польсько-українських прикордонних переходах.

Уточнюється, що офіційні пломби зніматимуть співробітники Національної фіскальної адміністрації в трьох польських морських портах (Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце). У разі транзиту товарів до інших країн-членів ЄС офіційні пломби зніматимуть в уповноважених пунктах зберігання, розташованих у цих країнах, а запис про прибуття вантажу в заявлене місце з метою зняття пломб буде доступний через систему NCTS.

За даними відомства, підсумком угод є те, що в разі транзиту української сільгосппродукції до країн ЄС із використанням офіційних пломб, польська ветеринарна інспекція не проводитиме жодних перевірок. При цьому в разі виявлення розбіжностей між заявленим і фактичним місцем навантаження товару українська сторона усуне від подальших транспортних операцій експедиторів, які допустили такі розбіжності.

“Ми досягли взаємовигідних результатів. Важливо, що ці домовленості враховують інтереси і польських, й українських фермерів, які транзитом везуть зерно до інших країн і до польських портів. Плануємо впровадити ці процедури найближчими днями. І наступного тижня транспорт поїде вже за новими правилами. Це зменшить черги на кордонах і зробить комфортнішою торгівлю між нашими країнами”, – наводить Мінагрополітики України слова міністра Сольського.

administrator

Related Articles