Стан безпеки окупованої росіянами ЗАЕС продовжує деградувати – голова ДІЯРУ

Київ. 6 березня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Стан ядерної та радіаційної безпеки найбільшої в Європі Запорізької атомної станції (ЗАЕС), яка вже рік перебуває під окупацією російських військ, продовжує деградувати, повідомив в. о. голови Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯРУ) Олег Коріков.

“Цілі окупантів не мають нічого спільного з ядерною і радіаційною безпекою, тож ЗАЕС зараз перетворена на військову і ремонтно-військову базу, там розміщена військова техніка, вибухівка, неавторизований персонал”, – сказав він в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” в понеділок.

За словами Корікова, уже те, що контроль доступу до ЗАЕС здійснюють окупанти, не відповідає нормам і правилам атомної та радіаційної безпеки, оскільки доступ на АЕС має контролювати її власник і його персонал, який несе за це відповідальність.

Керівник ДІЯРУ назвав низку порушень безпеки з боку російських загарбників, зокрема нелегальні модифікації обладнання, наприклад загальностанційних систем тепло- та електропостачання, сховища відпрацьованого ядерного палива, будівництво в зоні резервної дизельної електростанції, тиск на персонал.

Крім того, за його словами, українську пожежно-рятувальну частину поставили в такі умови, що “вона вимушено пішла зі станції та не забезпечує пожежно-рятувальну охорону”.

Очільник інспекції наголосив, що за таких умов вона була змушена обмежити її експлуатацію, яка неможлива на енергетичних потужностях.

Водночас він наголосив, що перебування постійної моніторингової місії МАГАТЕ на ЗАЕС – це дуже важливий компонент безпеки та визнання того, що ЗАЕС належить саме Україні, а її експлуатуючою організацією є “Енергоатом”.

“Але навіть МАГАТЕ не зупиняє окупантів від їхніх протиправних і незаконних дій, порушуючи норми ядерної та радіаційної безпеки”, – наголосив очільник ДІЯРУ.

Днем раніше глава Міненерго Герман Галущенко зазначив, що дипломатичні кроки щодо повернення Україні ЗАЕС поки що не мають успіху.

“Зараз ситуація зайшла в глухий кут. Наша позиція, яку ми озвучуємо на всіх міжнародних майданчиках, зводиться до того, що будь-які переговори щодо ЗАЕС мають базуватися, по-перше, на демілітаризації станції, по-друге – на виході з ЗАЕС працівників “Росатому”. По-третє, український персонал має отримати можливість спокійно, без тиску оперувати ядерним об’єктом. Але у відповідь на це ми отримали нікчемний указ Путіна про те, що ЗАЕС – це “федеральна” власність, із реєстрацією відповідної компанії в Москві під назвою “Запорізька станція”, – наводяться його слова в телеграм-каналі міністерства.

Як повідомлялося, у російському ЄДРЮО 3 жовтня за адресою в Москві було зареєстровано АТ “Експлуатуюча організація Запорізької АЕС” зі статутним капіталом 2 млрд рублів. Головна компанія зі 100% КК – держкорпорація “Росатом”, гендиректор – Олег Романенко.

У свою чергу в “Енергоатомі” назвали це рішення нікчемним, а 5 жовтня президент ДП “НАЕК “Енергоатом” Петро Котін узяв на себе виконання обов’язків генерального директора Запорізької АЕС.

Держатомрегулювання розпорядженням від 10 лютого 2023 року заборонила експлуатацію енергоблоків №3, 4, 5, 6 Запорізької АЕС на енергетичних рівнях потужності внаслідок неможливості усунення виявлених порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки.

Згідно з розпорядженням Держатомрегулювання, експлуатація енергоблока №3 обмежується в стані “зупин для ремонту”, №4 – “холодний зупин” і №5-6 – “гарячий зупин” з подальшим переведенням в “холодний зупин”.

18 серпня 2022 р. Держатомрегулювання внесло зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 ЗАЕС, згідно з якими експлуатацію енергоблока №1 ЗАЕС дозволено лише у станах “перевантаження палива” – “холодний зупин”, енергоблока №2 ЗАЕС – у стані “холодний зупин”.

Крім того, розпорядженням від 28 жовтня 2022 р. Держатомрегулювання заборонило виконання будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт на майданчику сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) на ЗАЕС.

administrator

Related Articles