Енергетична сертифікація для реалізації проєктів екологічних інвестицій тепер обов'язкова – Мінприроди

Київ. 8 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Енергетична сертифікація для реалізації проєктів екологічних (зелених) інвестицій тепер обов’язкова, повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів (Мінприроди).

Згідно з повідомленням, Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку розгляду, схвалення та реалізації проєктів цільових екологічних (зелених) інвестицій, що реалізуються в межах виконання Україною зобов’язань за Кіотським протоколом Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Зокрема доповнено перелік документів, які подаються до Міндовкілля для реалізації відповідних проєктів з будівництва та капітального ремонту будівель (їх термомодернізації). Тепер заявники зобов’язані надавати в пакеті документів ще й енергетичний сертифікат.

Таке рішення узгоджує норми Порядку з вимогами закону “Про енергетичну ефективність будівель” і дасть змогу отримувати реальну інформацію та вживати заходів щодо зниження споживання енергоресурсів.

Окрім того, як ідеться в постанові, під час відбору проєктів перевагу надаватимуть саме тим, які передбачають одночасну модернізацію систем теплопостачання. Адже це сприятиме зниженню споживання пального, електроенергії і технічної води, тобто економному їх використанню.

Нагадаємо, Кіотський протокол є міжнародною угодою про обмеження викидів в атмосферу парникових газів.

Для виконання Україною своїх зобов’язань у країні вже тривалий час реалізуються проєкти, що сприяють скороченню викидів парникових газів та адаптації до наслідків зміни клімату.

Лише у 2021 році в Україні завершено вісім проєктів цільових екологічних (зелених) інвестицій загальною вартістю 159,88 млн грн. Завдяки їх реалізації викиди парникових газів за рік скорочено на 857,22 тонн СО2-екв.

administrator

Related Articles