Почастішали прохання споживачів скасувати попередні скарги на обленерго через неправомірні відключення е/е – НКРЕКП

Київ. 8 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У зв’язку з покращенням ситуації з електропостачанням в Україні збільшилася кількість звернень споживачів із проханнями не розглядати попередні скарги на обленерго щодо недотримання графіків вимкнення електроенергії, повідомили в Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

“Комісія констатує покращення ситуації з електропостачанням в цілому в Україні через бездефіцитний баланс в енергосистемі, який має місце протягом останнього часу. У зв’язку з цим збільшилася кількість звернень споживачів, у яких заявники просять не розглядати свої попередні скарги на ОСР щодо недотримання графіків відключень”, – ідеться на сайті регулятора в середу.

Як зазначили в НКРЕКП, це дає змогу комісії скасовувати проведення чергових перевірок, запланованих раніше. Зокрема, 7 березня 2023 року регулятор ухвалив рішення про скасування позапланових виїзних перевірок ПрАТ “Волиньобленерго” та АТ “Чернівціобленерго”.

У свою чергу, як поінформували в комісії, результати попередніх перевірок свідчать про позитивну динаміку виконання ОСР вимог чинного законодавства щодо дотримання графіків відключень і належного інформування про перерви в електропостачанні. Більшість ліцензіатів публікують коректні та зрозумілі для споживачів графіки, в них зазначається початок і кінець відключень.

“Отже, можна стверджувати, що ОСР зробили відповідні висновки, врахували вимоги регулятора та чинного законодавства. Також суттєво покращилася комунікація компаній зі споживачами, досягнуто належного рівня інформування про відключення”, – констатували в НКРЕКП.

Як повідомлялося, НКРЕКП у період з кінця 2022 року і до 28 лютого 2023 року ухвалила рішення щодо перевірок 14 ОСР за скаргами споживачів на дискримінаційні відключення та неінформування про терміни відключень на 10 засіданнях.

Зокрема, під перевірки потрапляли по сім разів ПрАТ “ДТЕК Київські електромережі” та ПрАТ “ДТЕК Київські регіональні електромережі”, шість – АТ “Хмельницькобленерго”, п’ять – АТ “ДТЕК Одеські електромережі”, АТ “Полтаваобленерго” та АТ “Чернівціобленерго”, чотири – ПрАТ “Закарпаттяобленерго”, АТ “Вінницяобленерго” та ПрАТ “Волиньобленерго”, тричі – ВАТ “Тернопільобленерго”, та ПрАТ “Львівобленерго”, двічі – ПАТ “Черкасиобленерго”, та по одному разу – АТ “Прикарпаттяобленерго” та АТ “Чернігівобленерго”.

Як заявив у середині лютого 2023 року голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, загальний обсяг накладених енергорегулятором штрафів на ОСР за порушення під час відключень перевищували 1 млн грн.

administrator

Related Articles