Кабмін найближчим часом відновить програму "5-7-9%" для кредитування агросектору – Мінагрополітики

Київ. 9 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Уряд України найближчим часом відновить пільгове кредитування для аграріїв у межах держпрограми “5-7-9%”, при цьому держава надаватиме кредитні гарантії до 50% від суми позики.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час зустрічі з аграріями окупованих і деокупованих територій України, повідомляється на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства.

Сольський також назвав основні труднощі, з якими наразі стикаються сільгоспвиробники: блокування податкових накладних; судові позови за нараховані комунальні послуги для підприємств, що опинились під окупацією і реально цих послуг не споживали; позови за непогашення кредитних заборгованостей; розмінування територій; зміни в оподаткуванні; невизначеність законодавства в аспекті колабораціонізму; бронювання військовозобов’язаних працівників.

Міністр також наголосив, що на розгляді Верховної Ради перебувають законопроєкти, які передбачають звільнення від оподаткування платників єдиного податку четвертої групи за земельні ділянки, розташовані на територіях бойових дій та/або тимчасово окупованих територіях. Також пропонується звільнення від сплати податку на нерухомість власників знищеного або пошкодженого майна внаслідок російської збройної агресії.

Як повідомлялося, ключові аграрні асоціації України напередодні звернулися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра фінансів Сергія Марченка з проханням продовжити дію держпрограми “Доступні кредити 5-7-9” і збільшити поріг кредитування з 90 млн грн до 180 млн грн на одне господарство.

За даними аграріїв, напередодні весняної посівної кампанії в Україні склалася ситуація, навіть критичніша для агросектору, ніж на початку повномасштабної російської агресії. Це пояснюється тим, що з початком війни 2022 року аграрії задіяли власні накопичені ресурси та позикові кошти за держпрограмою пільгового кредитування “5-7-9”, якою за минулий рік скористалися близько 44 тис. агровиробників. Однак на 2023 рік цю програму не продовжено, притому що фермери не мають коштів для закупівлі товарно-матеріальних цінностей для майбутньої посівної.

“Наближаючись до весняної кампанії, ми бачимо, що посівні площі буде скорочено щонайменше на 25% у результаті окупації та мінування території, і близько 7 млн га не буде задіяно під вирощування с/г культур. Є ризик, що аграрії за відсутності коштів на посівну не засіють ще близько 5 млн га. Це катастрофічні цифри. В умовах недосіву Україна недопоставить світові продовольство і недоотримає валютну виручку. Навіть якщо пільгове кредитування буде, Україна збере 2023 року не більше ніж 35-36 млн тонн урожаю зернових, а без фінансування цей прогноз варто ще знизити”, – заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук під час тематичної пресконференції в агентстві “Інтерфакс-Україна”.

За його даними, торік український АПК зміг зібрати понад 70 млн тонн врожаю, зокрема 50 млн тонн зернових культур, що дало змогу залучити приблизно $22 млрд і підтримати економіку країни, що воює, а аграрна продукція становила 53% загального експорту з України.

administrator

Related Articles