Бізнес-омбудсмен різко розкритикував блокування податкових накладних і пропонує процедуру адміноскарження

Київ. 10 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Рада бізнес-омбудсмена (РБО) за підсумками розслідування констатувала перетворення блокування податкових накладних через Систему моніторингу оцінки ризиків (СМКОР) на інструмент тиску на бізнес і заморожування його коштів і розробила перелік рекомендацій для виправлення СМКОР, зокрема радить запровадити адміністративне оскарження рішень щодо ризиковості.

“Незадовільне виконання наданих РБО рекомендацій та постійне збільшення кількості підприємств, що мають негативні наслідки роботи з СМКОР, влітку 2022 року наштовхнуло РБО на ідею проведення розслідування за власною ініціативою. А після жовтневих змін 2022 року вже стало очевидно, що надати своє розуміння поточної ситуації в рамках моніторингу рекомендацій буде неможливо”, – пояснює РБО необхідність розслідування.

У звіті зазначається, що з 2017 до 2022 року РБО розглянула майже 4 тис. скарг бізнесу на СМКОР, за останні два роки їх частка перевищує 40% усіх скарг, що свідчить про критичну ситуацію для бізнес-спільноти.

За даними РБО, наприкінці 2022 року протягом одного лише 4 кварталу з блокуваннями зіштовхнулися 65,19 тис. постачальників зі 161,55 тис. платників, тобто більш ніж 40% активних платників ПДВ. Аналогічна тенденція простежується в питаннях включення платників до переліків ризикових: починаючи з 1 кварталу 2021 року відсоток ризикових платників непохитно зростав, сягнувши 17,3% у 4 кварталі 2022 року серед усіх платників ПДВ (45,2 тис. платників мали статус ризикових).

Для покращення ситуації РБО рекомендує Податковій та Мінфіну в кабінеті платника інформувати про зміни законодавства, що можуть зачепити його діяльність, проводити ґрунтовний аналіз та прогнозування впливу пропонованих змін, встановити показники-запобіжники проблем бізнесу від функціонування СМКОР та запровадження систематичного перегляду правозастосовної практики за результатами формування сталої судової практики щодо СМКОР, що вказує на повторювані порушення законодавства.

Також РБО пропонує створити функціонал тестової реєстрації ПН/РК, проміжне інформування щодо можливості втрати показника позитивної податкової історії через ризикові операції або контрагентів, проміжних етапів для надання додаткових документів на розгляд комісії, а також запровадити адміністративне оскарження рішень про ризиковість.

З досвіду РБО, однією з найпоширеніших підстав для ухвалення негативних рішень з боку податкових органів у СМКОР є сумніви останніх щодо певної частини операцій платника ПДВ, унаслідок чого пропонується запровадити показник сумнівних операцій, що розраховуватиметься як сума ПДВ за цим видом операцій платника.

Говорячи про доступність даних щодо ключових показників, у РБО вважають, що оскільки у платників немає інформації щодо актуальних показників, які сприяють ухваленню негативних рішень, – варто забезпечити її доступність. Зокрема, з досвіду РБО, такими показниками можуть бути: сумнівні операції, середня кількість працівників на підприємстві, середній розмір з/п на одного працівника та податкового навантаження за галуззю в Україні та в регіоні. Зазначені показники рекомендується надавати в електронному кабінеті платника з наведенням медіани, верхніх і нижніх квартилей помісячно/поквартально/щороку.

“Дякую бізнес-омбудсмену Роману Ващуку за якісний звіт про стан та шляхи вдосконалення системи СМКОР! Про деякі висновки можна дискутувати. Але те, що документ справді фаховий і якісний – дискусії бути не може”, – прокоментував результати розслідування голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, комітет предметно розгляне звіт.

Як повідомлялося, реформа диджиталіації та переведення Держподатслужби (ДПС) на електронний лад передбачає перезавантаження контакт-центру ДПС до 1 травня 2023 року. Голова комітету повідомляв, що, окрім оновлень у роботі контакт-центру, реформа передбачає е-акциз – рух товару під спеціальним QR-кодом від виробника до постачальника, оновлення СМКОР із урахуванням концентрації на ризикових операціях і відшкодування ПДВ упродовж тижня з моменту подання заявки.

Серед інших цілей диджиталізації Держподатслужби, зазначав Гетманцев, попереднє заповнення податкової декларації за платників фізосіб, зокрема ФОП, “смарт-фоп” або повне адміністрування податків ФОП банком за бажанням підприємця.

Джерело: https://t.me/getmantsevdanil/4370

administrator

Related Articles