Азербайджан планує розпочати газопостачання до Угорщини наприкінці 2023р. – Алієв

Баку. 14 березня. ІНТЕРФАКС-АЗЕРБАЙДЖАН – Азербайджан планує наприкінці 2023 року розпочати експорт газу до Угорщини, заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв.

“Ми трохи більше двох років як почали постачання газу до Європи і обсяги наших поставок зростають з кожним роком. Якщо у 2021 році обсяг поставок становив 8 млрд кубометрів, то цього року вони становитимуть близько 12 млрд кубометрів, або майже половину нашого експорту газу”, – сказав Алієв у вівторок у Берліні на пресконференції за підсумками переговорів із канцлером ФРН Олафом Шольцем.

Алієв наголосив, що згідно з підписаним у 2022 році меморандумом з ЄС, до 2027 року Азербайджан має вийти на постачання до Європи 20 млрд кубометрів газу.

“Ми у наступні роки хочемо розширити географію нашого експорту газу до Європи”, – зазначив президент.

Алієв додав, що наразі азербайджанський газ експортують до Туреччини, Грузії, Болгарії, Греції, Італії. “З 2023 року почалися постачання до Румунії. Наприкінці 2023 року ми плануємо розпочати перші постачання газу до Угорщини. Ми наразі розпочали переговори з урядом Албанії щодо газифікації в цій країні та початку постачання газу”, – зазначив він.

Президент додав, що азербайджанський газ хочуть купувати Чехія, Чорногорія, Боснія та Герцеговина, Хорватія та низка інших європейських країн.

При цьому Алієв наголосив на важливості будівництва в Європі нових інтерконекторів, що дозволить розширити географію поставок азербайджанського газу.

“Звичайно, потрібно підписувати довгострокові контракти (на закупівлю газу – ІФ-У). Ми знаємо, що в Європі є високими прагнення до “зеленого” енергопереходу. Тому ми зацікавлені у підписанні довгострокових контрактів, і я сподіваюся, що ми зможемо пов’язати ці питання”, – додав президент Азербайджану.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто раніше зазначав, що постачання газу з Азербайджану до Угорщини до кінця поточного року може становити до 100 млн кубометрів.

administrator

Related Articles