Кабмін продовжив "5-7-9%" для аграріїв на посівну і підвищив ставки по ній за іншими кредитами

Київ. 15 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Уряд України на засіданні у вівторок вніс зміни до держпрограми “Доступні кредити 5-7-9%” і подовжив термін, протягом якого сільськогосподарські товаровиробники зможуть отримати фінансову підтримку для посівної кампанії, повідомило Міністерство фінансів у вівторок.

“Для оптимізації держпрограми “Доступні кредити 5-7-9%” та “Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%” в умовах воєнного стану уряд прийняв сьогодні постанову… Ухваленими змінами подовжено надання державної фінансової підтримки бізнесу, зокрема сільськогосподарським товаровиробникам, які отримали кредити в рамках проведення посівної кампанії у 2022 році”, – йдеться в релізі.

Згідно з ним, запроваджено можливість надання державних гарантій для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за такими кредитами, а умовою продовження є погашення представниками великого та середнього агробізнесу до 25% отриманого кредиту.

Крім того, в рамках “5-7-9%” передбачено встановлення за кредитами на інвестиційні цілі компенсаційної ставки для середніх і великих підприємств 9% річних з можливістю зменшення при створенні нових робочих місць до 7%, а для мікро- і малих підприємств – 7% річних із можливістю зменшення до 5%.

Для кредитів на поповнення оборотного капіталу для всіх підприємств компенсаційна ставка становитиме 9% річних.

У рамках програми “Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%” передбачено встановлення компенсаційної винагороди для середніх і великих підприємств 11% річних із можливістю зменшення в разі створення нових робочих місць до 9% річних, для мікро- та малих підприємств – 9% річних із можливістю зменшення до 7% річних.

Крім того, постановою також передбачено скасування компенсаційних ставок за кредитами та компенсаційної винагороди за лізингом на рівні 0% річних; а також унеможливлення фінансування з метою запобігання та подолання наслідків пандемій COVID-19, зокрема рефінансування таких кредитів.

administrator

Related Articles