Зростання ВВП G20 у IV кварталі сповільнилося до 0,3% – ОЕСР

Париж. 15 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Зростання ВВП держав G20 у четвертому кварталі 2022 року становило 0,3% щодо попередніх трьох місяців, свідчать попередні дані Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Таким чином, темпи підвищення сповільнилися після зростання економіки на 1,4% у третьому кварталі. У другому кварталі ВВП знизився на 0,2%, у першому – збільшився на 0,7%.

Уповільнення економічного зростання у жовтні-грудні відображає насамперед погіршення ситуації в Китаї, ВВП якого показав нульову зміну після стрибка на 3,9% у третьому кварталі, наголошується в повідомленні. В інших країнах “двадцятки” також було зафіксовано послаблення темпів зростання чи зниження економіки.

Зокрема, обсяги ВВП Німеччини та Південної Кореї зменшились у четвертому кварталі на 0,4%, Бразилії – на 0,2%, ПАР – на 1,3%.

Тим часом зростання економіки Саудівської Аравії прискорилося до 1,3% з 1,2% у третьому кварталі.

ВВП G20 за підсумками усього 2022 року збільшився на 3,2% після підйому на 6,3% у попередній рік, згідно з попередніми розрахунками. Найбільш значне збільшення продемонструвала економіка Саудівської Аравії – на 8,7%, а також Індія – на 6,7% та Туреччина – на 5,6%.

ОЕСР з четвертого кварталу 2021 року не враховує у своїх розрахунках дані щодо Росії, “оскільки надійні оцінки недоступні, і підсумкові показники G20 відповідним чином перераховані”, йдеться у повідомленні.

Створена 1961 року ОЕСР одна із провідних економічних організацій світу, до складу якої входять 38 держав: Аргентина, Австралія, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, ПАР, Південна Корея, Японія, а також Європейський Союз.

administrator

Related Articles